Krémes fokhagymaszósz tészta vagy húsok mellé: pár hozzávalóból készül

Nyomtatás
fokhagymaszosz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a szószt szinte biztos, hogy el tudod készíteni a hűtőd és a kamrád tartalmából, ráadásul villámgyorsan összedobhatod.

Ha 10 perc alatt készítenél meleg vacsorát, dobd össze ezt a krémes fokhagymaszószt, főzz ki mellé egy adag tésztát, és már tálalhatod is! Biztos, hogy minden lesz hozzá otthon, de ha mégse, alternatívákat is mutatunk. 

A szósz alapja és főszereplője a fokhagyma, ez dominál az ízvilágban. Mellé friss petrezselyem kerül, de ha esetleg nincs kéznél, másfajta zöldfűszerrel is dolgozhatsz, sőt, a szárított sem ördögtől való. 

Az ízesítők a krémes szószban érvényesülnek igazán: hogy ez igazán selymes legyen, vajon érdemes indítani a főzést, és tejszínt is ajánlott keverni bele, de ha utóbbi nem lapul a hűtődben, csak tejjel is készülhet.

Fokhagymaszósz

fokhagymaszosz2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 30 g vaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. liszt
  • 300 ml tej
  • 200 ml tejszín (30 vagy 40%-os)
  • 2 ek. friss petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A petrezselymet aprítsuk össze.

A vajat dobjuk egy mélyebb serpenyőbe, olvasszuk meg. Dobjuk rá a fokhagymát, fél percig pirítsuk kevergetés mellett, majd szórjuk rá a lisztet. Azzal is keverjük össze, majd kb. 1 perc után kezdjük el felönteni a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Ha a tejet elkevertük vele, adjuk hozzá a tejszínt is. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük, míg besűrűsödik.

Sózzuk, borsozzuk a szószt, keverjük bele a petrezselymet, majd vegyük le a tűzről.

Tésztával összeforgatva tálaljuk, vagy húsokra, zöldségekre öntözve kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon