Fokhagymával és mézzel sült sárgarépa - Zsenge zöldségből lesz a legfinomabb
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Igazi tavaszi köretet készíthetsz sárgarépából, a zöldségnek jól állnak a fűszerek, pikánsan is tökéletes lesz.
Bár a krumpli és a rizs a legnépszerűbb köret, érdemes kicsit kitekinteni és az egészségesebb alternatívák közül választani. Ha nem tudsz lemondani a krumpliról, akkor nyáron válaszd az újburgonyát, amelyben sokkal kevesebb a keményítő, ezáltal alakbarátabb. Az elkészítése is roppant egyszerű, a tisztítás után, kevés fűszerrel megszórva csak be kell tolni a sütőbe. Ezzel a módszerrel készítve biztosan ropogós lesz.
Ha a rizst szereted jobban és egészségesebb alternatívára vágysz, akkor próbáld ki a bulgurt, amely egy szinte alig feldolgozott búza, így rostdúsabb, egészségesebb és kalóriaszegényebb is a rizsnél, de még a kuszkusznál is.
A zöldségek is nagyon jól illenek húsok és halak mellé, de főételként is eheted őket. Igyekezz mindig idényzöldségeket választani, például zsenge répát, amelynek az amúgy is édeskés ízét még jobban kihozza a méz. A pikáns ízekről a fokhagyma gondoskodik.
Fokhagymával és mézzel sült sárgarépa
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 szál sárgarépa
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A répát vágjuk néhány centis csíkokra, tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olajjal, majd forgassuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Fektessük a répákat sütőpapírral bélelt tepsire, süssük 20 percig. Közben a mézet keverjük össze az apróra vágott fokhagymával.
Vegyük ki a tepsit, locsoljuk meg a mézes-fokhagymás keverékkel a répákat, majd süssük még 10-15 percet.
Fotó: Getty Images