Fokhagymával és mézzel sült sárgarépa - Zsenge zöldségből lesz a legfinomabb

mézzel és fokhagymával sült sárgarépa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi tavaszi köretet készíthetsz sárgarépából, a zöldségnek jól állnak a fűszerek, pikánsan is tökéletes lesz.

Bár a krumpli és a rizs a legnépszerűbb köret, érdemes kicsit kitekinteni és az egészségesebb alternatívák közül választani. Ha nem tudsz lemondani a krumpliról, akkor nyáron válaszd az újburgonyát, amelyben sokkal kevesebb a keményítő, ezáltal alakbarátabb. Az elkészítése is roppant egyszerű, a tisztítás után, kevés fűszerrel megszórva csak be kell tolni a sütőbe. Ezzel a módszerrel készítve biztosan ropogós lesz.

Ha a rizst szereted jobban és egészségesebb alternatívára vágysz, akkor próbáld ki a bulgurt, amely egy szinte alig feldolgozott búza, így rostdúsabb, egészségesebb és kalóriaszegényebb is a rizsnél, de még a kuszkusznál is. 

A zöldségek is nagyon jól illenek húsok és halak mellé, de főételként is eheted őket. Igyekezz mindig idényzöldségeket választani, például zsenge répát, amelynek az amúgy is édeskés ízét még jobban kihozza a méz. A pikáns ízekről a fokhagyma gondoskodik. 

Fokhagymával és mézzel sült sárgarépa

mézzel és fokhagymával sült sárgarépa recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 5 szál sárgarépa
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A répát vágjuk néhány centis csíkokra, tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olajjal, majd forgassuk össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Fektessük a répákat sütőpapírral bélelt tepsire, süssük 20 percig. Közben a mézet keverjük össze az apróra vágott fokhagymával. 

Vegyük ki a tepsit, locsoljuk meg a mézes-fokhagymás keverékkel a répákat, majd süssük még 10-15 percet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük