Foszlós fonott kalács házilag: hatos fonástól lesz csodaszép

9
Nyomtatás

Foszlós, puha tésztájával és aranybarna, ropogós héjával a fonott kalács méltán az ünnepi asztal központi eleme.

Bár a fonott kalács elkészítése igényel egy kis türelmet, hiszen a tésztát a kelesztés teszi igazán puhává és könnyeddé, a végeredmény minden egyes percet megér. Hajtogatásnál, ha kezdő vagy, válaszd az egyszerűnek mondható hármas fonást (akkor két kisebb kalács jön ki ebből az adagból), de ha szívesen kísérleteznél, próbáld ki a hatos fonást. 

Az édesszájúaknak lekvárral, a sós ízek kedvelőinek vajjal és főtt sonkával ajánljuk.

Fonott kalács hatos fonással

fonott-kalacs

Hozzávalók 1 kalácshoz

  • 100 g kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g búzaliszt
  • 1 tk.
  • 1.5 dl tej
  • 90 g vaj
  • 2 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet melegítsük langyosra, morzsoljuk bele a friss élesztőt és egy evőkanál cukrot, majd hagyjuk letakarva 5-10 percig, ameddig felfut. 

Mérjük ki a hozzávalókat, öntsük egy keverőtálba a lisztet, a maradék cukrot, sót, olvasztott vajat, az egyik tojást és a felfutott élesztőt. Dolgozzuk össze kézzel vagy akár dagasztógép segítségével, utána fedjük le és meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni. 

Miután megkelt a tészta, borítsuk ki lisztezett vágódeszkára, és vágjuk hat egyenlő részre. 

A részeket formáljuk golyóvá, majd sodorjuk ki körülbelül 40 cm-es csíkokra. 

Helyezzük egymás mellé a tésztacsíkokat, csípjük össze az egyik oldalon a végeket, és innen kezdjük el a fonást. Ha a hatos fonást választottuk, különítsük el a 3-3 csíkot, és középen hagyjunk egy kis helyet. A két szélső szálat cseréljük meg, és keresztezve tegyük át a másik oldalra, majd azt a csíkot, ami felül van, tegyük be középre. Mindig felülről a második szálat vigyük át a túloldalra a legszélére, majd a legfelső szálat hajtsuk rá középre. Könnyebb úgy végezni a fonást, ha a 6 szálból kettő-kettőt elkülönítünk, és mindig csak a szélső kettővel dolgozunk. A videó ebben segítségünkre lesz.

Ha kész a fonás, dolgozzuk össze a fonatok végét, utána hagyjuk 20 percig kelni. 

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, kenjük meg a kalácsot egy felvert tojással, végül süssük 30 perc alatt aranybarnára. 

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon