
Márványos kakaós kalács áfonyával: kevert tészta az alapja
Sütőporos a pihe-puha kalács tésztája, csak össze kell keverni hozzá mindent, kezdők is bátran nekiállhatnak, nem lehet elrontani!
Bár a fonott kalács elkészítése igényel egy kis türelmet, hiszen a tésztát a kelesztés teszi igazán puhává és könnyeddé, a végeredmény minden egyes percet megér. Hajtogatásnál, ha kezdő vagy, válaszd az egyszerűnek mondható hármas fonást (akkor két kisebb kalács jön ki ebből az adagból), de ha szívesen kísérleteznél, próbáld ki a hatos fonást.
Az édesszájúaknak lekvárral, a sós ízek kedvelőinek vajjal és főtt sonkával ajánljuk.
A tejet melegítsük langyosra, morzsoljuk bele a friss élesztőt és egy evőkanál cukrot, majd hagyjuk letakarva 5-10 percig, ameddig felfut.
Mérjük ki a hozzávalókat, öntsük egy keverőtálba a lisztet, a maradék cukrot, sót, olvasztott vajat, az egyik tojást és a felfutott élesztőt. Dolgozzuk össze kézzel vagy akár dagasztógép segítségével, utána fedjük le és meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni.
Miután megkelt a tészta, borítsuk ki lisztezett vágódeszkára, és vágjuk hat egyenlő részre.
A részeket formáljuk golyóvá, majd sodorjuk ki körülbelül 40 cm-es csíkokra.
Helyezzük egymás mellé a tésztacsíkokat, csípjük össze az egyik oldalon a végeket, és innen kezdjük el a fonást. Ha a hatos fonást választottuk, különítsük el a 3-3 csíkot, és középen hagyjunk egy kis helyet. A két szélső szálat cseréljük meg, és keresztezve tegyük át a másik oldalra, majd azt a csíkot, ami felül van, tegyük be középre. Mindig felülről a második szálat vigyük át a túloldalra a legszélére, majd a legfelső szálat hajtsuk rá középre. Könnyebb úgy végezni a fonást, ha a 6 szálból kettő-kettőt elkülönítünk, és mindig csak a szélső kettővel dolgozunk. A videó ebben segítségünkre lesz.
Ha kész a fonás, dolgozzuk össze a fonatok végét, utána hagyjuk 20 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, kenjük meg a kalácsot egy felvert tojással, végül süssük 30 perc alatt aranybarnára.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu