Fordított torta édes ananásszal: nagyon mutatós és isteni finom
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Gyümölcsös desszertekből sosem elég, nagyon finomak, szépek, mindig találni valami újdonságot, amit ki kell próbálni.
Imádom azokat a sütiket, amelyekben a gyümölcsök dominálnak: ha egészben vagy nagy szeletekben sülnek, akkor mézédesek lesznek, reszelve pedig szaftossá teszik a tésztát.
A franciák egyik kedvelt gyümölcsös desszertje a csábító tarte tatin, vagyis a fordított torta, ezt mindenféle gyümölccsel el lehet készíteni. A desszert ananásszal sütve nagyon mutatós lesz, díszítésként az ananászkarikák közepébe meggy vagy cseresznye is kerülhet. Melegen kínáld, úgy lesz a legfinomabb.
Fordított ananásztorta
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 15 dekagramm liszt
- 7.5 dekagramm vaj
- 1 csipet só
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál porcukor
Karamellizált ananász:
- 12 dekagramm cukor
- 5 dekagramm vaj
- 7 darab ananászkarika
- 7 szem meggy vagy cseresznye
Elkészítés:
Tészta:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe, majd csomagoljuk fóliába, 30 percre tegyük hűtőbe.
Karamellizált ananász:
A cukrot egy világos színű lábasban, alacsony lángon karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzhelyről és keverjük el benne a vajat.
A karamellt azonnal öntsük át egy tortaformába (méret: 20 cm), helyezzük rá az ananászszeleteket, a szeletek közepébe tegyük bele a meggyet vagy cseresznyét, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10 percre.
A tésztát lisztezett felületen, a sütőforma átmérőjénél 2-3 cm-rel nagyobbra nyújtsuk ki, majd fektessük az elősütött gyümölcsökre. A tészta tetejét villával szurkáljuk meg, a tészta kilógó széleit vágjuk le vagy gyűrjük be.
A fordított tortát tegyük vissza a 180 fokos sütőbe 20-25 percre, majd fordítsuk tányérra.
Fotó: Getty Images