Fordított torta édes ananásszal: nagyon mutatós és isteni finom

atcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyümölcsös desszertekből sosem elég, nagyon finomak, szépek, mindig találni valami újdonságot, amit ki kell próbálni.

Imádom azokat a sütiket, amelyekben a gyümölcsök dominálnak: ha egészben vagy nagy szeletekben sülnek, akkor mézédesek lesznek, reszelve pedig szaftossá teszik a tésztát. 

A franciák egyik kedvelt gyümölcsös desszertje a csábító tarte tatin, vagyis a fordított torta, ezt mindenféle gyümölccsel el lehet készíteni. A desszert ananásszal sütve nagyon mutatós lesz, díszítésként az ananászkarikák közepébe meggy vagy cseresznye is kerülhet. Melegen kínáld, úgy lesz a legfinomabb.

Fordított ananásztorta

atct

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 15 dekagramm liszt
  • 7.5 dekagramm vaj
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál porcukor

Karamellizált ananász:

  • 12 dekagramm cukor
  • 5 dekagramm vaj
  • 7 darab ananászkarika
  • 7 szem meggy vagy cseresznye
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe, majd csomagoljuk fóliába, 30 percre tegyük hűtőbe.

Karamellizált ananász:

A cukrot egy világos színű lábasban, alacsony lángon karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzhelyről és keverjük el benne a vajat.

A karamellt azonnal öntsük át egy tortaformába (méret: 20 cm), helyezzük rá az ananászszeleteket, a szeletek közepébe tegyük bele a meggyet vagy cseresznyét, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10 percre.

A tésztát lisztezett felületen, a sütőforma átmérőjénél 2-3 cm-rel nagyobbra nyújtsuk ki, majd fektessük az elősütött gyümölcsökre. A tészta tetejét villával szurkáljuk meg, a tészta kilógó széleit vágjuk le vagy gyűrjük be.

A fordított tortát tegyük vissza a 180 fokos sütőbe 20-25 percre, majd fordítsuk tányérra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük