Foszlós mákos csiga pont úgy, ahogy a nagyi is sütötte: szaftos és gazdag a töltelék

mcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kelt tésztás mákos csiga édes napindítónak is tökéletes választás egy bögre tej vagy kávé mellé.

Szereted a péksüteményeket? Nagy kedvenceid közé tartozik a klasszikus kakaós vagy fahéjas csiga? Itt az ideje, hogy kipróbálj valami újat, egy igazi finomságot, ami szintén kelt tésztás, csak a megszokott kakaó helyett bőséges mákos töltelék kerül rá.

A mákos sütemények kedvelői imádni fogják a puha tésztájú csigát, ami szó szerint abbahagyhatatlanul finom. A régi kedvenc készítésénél fontos, hogy vaníliás cukorral egybekevert tejjel locsold meg a csigákat, úgy sokkal puhábbak és finomabbak lesznek. Ha szeretnéd, a töltelékbe reszelt citromhéjat is tehetsz, de ha igazán különlegesre készítenéd, akkor meggy kerüljön bele, szenzációs párost alkot a mákkal, nem véletlenül nagy kedvenc a meggyes-mákos rétes.

Foszlós mákos csiga

mcsct

Hozzávalók 10 darabhoz:

Tészta:

  • 60 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 4 deciliter tej
  • 3 dekagramm élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 10 dekagramm vaj

Töltelék:

  • 30 dekagramm darált mák
  • 20 dekagramm cukor
  • tej szükség szerint

Kenéshez:

  • 3 deciliter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd az élesztőt is morzsoljuk bele, futtassuk fel (5 perc).

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a tojássárgákat, a vaj felét és a felfuttatott élesztőt, utána gyúrjunk belőle tésztát, majd lefedve, meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.

A mákot és a cukrot keverjük össze, majd annyi meleg tejet öntsünk rá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki és kenjük meg olvasztott vajjal (a maradék vajat olvasszuk fel). Utána a mákos töltelékből is simítsunk rá, majd szorosan tekerjük fel a tésztát pont úgy, mintha kakaós csigát készítenénk. A feltekert tésztából vágjunk ujjnyi vastagságú darabokat, amelyeket helyezzünk sütőpapírral bélelt tepsire. A tekercseket ne tegyük szorosan egymás mellé, mivel kelt tészta, még nőni fognak sütés közben.

A mákos csigákat 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd vegyük ki, a tetejüket kenjük meg vaníliás cukorral összekevert tejjel. Toljuk vissza a sütőbe még 15-20 percre, amíg szépen megpirulnak.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük