Így készül a tökéletes főtt sonka: a húsvéti asztal kötelező eleme

főttsonka2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagymamámtól kaptam a receptet, eddig minden évben ő főzte a sonkát, de ideje volt nekem is beállnom a sorba.

Nincs húsvét főtt sonka nélkül, amely mellől nem hiányozhat a reszelt torma és a fonott kalács sem. Sonkát főzni elképesztően egyszerű, de azért 1-2 dologra figyelni kell.

Az igazán finom főtt sonka nem kötözöttből és nem is gyorspácolt változatból készül, hanem füstölt, házi parasztsonkából. Bár mindenki a minél húsosabb darabokat keresi, jó, ha van a sonkán valamennyi zsír és bőr is, úgy még szaftosabb és finomabb lesz.

A sonkát be kell áztatni előző este - a sósságától függően -, másnap pedig tiszta vízben kell feltenni főni. A főzővizébe kerülhet hagyma, egész bors és babérlevél is. Általában annyi ideig kell főzni, ahány kilós, de ennek a 1,5 kilós sonkának 2 óra is kellett, míg igazán puha lett. Ha elkészült a sonka, a főzővizében hagyd kihűlni, csak utána vedd ki belőle, különben száraz lesz. A főzővizét ne öntsd ki, isteni bableves készülhet belőle.

Főtt sonka

főttsonka3

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 kilogramm füstölt sonka
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál fekete bors (egész)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát előző este áztassuk be hideg vízbe, annyiba, amennyi bőven ellepi.

Másnap öntsük le róla az áztatóvizet, majd friss, hideg vízben tegyük fel főni, kicsivel többet öntsünk rá, mint amennyi ellepi. Dobjunk a főzővizébe 1 egész, meghámozott hagymát, 4 gerezd megpucolt fokhagymát, 2 darab babérlevelet és 1 teáskanál egész fekete borsot. Mikor a víz forrásnak indul, vegyük alacsonyra a lángot, majd fedő alatt főzzük a sonkát, nagyjából 1,5-2 óráig. A főzési idő a sonka súlyától függ, nagyobb sonkának több idő fog kelleni, általában 1 órát szoktak számolni kilónként.

Ha a villa már könnyedén belemegy a sonkába, kapcsoljuk le alatta a lángot, a főzővizében hagyjuk kihűlni. (A főzővizét ne dobjuk ki, isteni bableves készülhet belőle.)

Szeletelve, tormával, kaláccsal kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük