Selymes vaníliakrémes epertorta piskótával: a franciák legszexibb édessége
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A franciák egyik legszexibb tortája, sok-sok eperrel, piskótával és édes vaníliakrémmel. Pici odafigyelést igényel az elkészítése, de a siker garantált!
A tortasütés valódi művészet, melyet biztos kezekkel tudunk igazán tökélyre vinni, de nem mindig olyan bonyolult, mint ahogy első pillantásra tűnik. Szóval, kedves sütni készülő, bátran állj ehhez a recepthez! Nem lesz olyan nehéz, ne rémítsen meg a látványos torta.
A francia sütemények isteni finomak és romantikusak, ahogyan ez a Fraiser torta is ellenállhatatlan. Az isteni krém, a könnyű piskóta és az illatos eprek repítenek minket a mennyországba. Ez az egyik legmutatósabb torta, amit a legjobb eperszezon idején elkészíteni. Hajrá!
Fraiser torta
Hozzávalók 8 szelethez
A piskótához:
- 4 darab tojás
- 130 gramm cukor
- 40 gramm olvasztott vaj
- 130 gramm liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez:
- 600 milliliter tej
- 1 darab vaníliarúd
- 4 darab tojás (sárgája)
- 140 gramm cukor
- 50 gramm kukoricaliszt
- 30 gramm keményítő
- 80 gramm vaj
A zseléhez:
- 6 nagy szem eperből friss eperlé
- 2 teáskanál zselatin
- 1 evőkanál porcukor
A díszítéshez:
- 2 nagy marék eper
- 50 gramm étcsokoládé
- pár szem (elhagyható) áfonya vagy málna
Elkészítés:
Tészta:
A tojások fehérjét a cukor felével habbá verjük.
A cukor másik felével kihabosítjuk a tojássárgájákat, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat.
A lisztet, sütőport és sót összekeverjük, majd a fehérjehabbal együtt 2-3 lépésben a tojássárgájás részhez keverjük. 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Krém:
A vaníliarúd magjait kikaparjuk, és a rúddal együtt a tejbe dobjuk és felforraljuk. A tojássárgáját, cukrot, kukoricalisztet és keményítőt összekeverjük, a forró tejhez adjuk, majd pár percig még kevergetve forraljuk, hogy pudingszerűre sűrűsödjön a krém. A krémbe keverjük a vajat, letakarjuk egy fóliával, hagyjuk langyosra hűlni.
A piskótalapot kettévágjuk, az egyik felét a tortaforma aljába rakjuk, a forma belső szélére vágunk egy sütőpapírcsíkot. A krém kb 1/4-ét rákenjük a tortalapra. Az eprekből annyi szemet elfelezünk, amennyivel a torta szélét körberakjuk, a maradékot kockákra vágjuk és a maradék krémhez keverjük, amit rá is halmozunk a krémes piskótára. A krém tetejére rakjuk a másik piskótát.
Zselé:
A zseléhez az epret felkockázzuk és botmixerrel alaposan lezúzzuk, majd szűrőn átpréseljük az egészet. Az eperléhez keverjük a cukrot, elkezdjük melegíteni, majd mikor langyos, belekeverjük a zselatint, hagyjuk felforrni, langyosra hűtjük és a torta tetejére kanalazzuk.
Olvasztott étcsokiból egy sütőpapírra kanállal csepp alakokat húzunk, feltekerjük, majd mikor megszilárdult, ezzel és a friss gyümölcsökkel díszítjük a tortát.
Az epres édességek kedvelőinek vétek lenne kihagyniuk ezt a sütés nélküli sajttortareceptet.
Fotó: Street Kitchen