Kívül ropogós, belül krémes, édes francia bundás kenyér – Karamell és banán koronázza meg

frenchtoast
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A francia bundás kenyér, avagy a french toast, vajon sül ropogósra, de a fahéj és a vanília is kihagyhatatlan eleme.

Legyen szó magyar vagy éppen francia bundás kenyérről, mindkettő isteni finom. Míg a magyar változatot sósan, gyakran sok tejföllel kínálják, addig a francia társa édes, általában fahéjas vagy vaníliás bundát kap, és valamilyen öntettel, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal tálalják.

A french toast lényege, hogy a kenyér - vagy éppen kalács - megszívja magát a fűszeres, édes tejjel, majd kívül ropogósra, belül pedig krémesre sül. Akkor lesz a legfinomabb, ha száraz, legalább 1 centiméter vastag kenyérszeletekből készül, ugyanis minél szikkadtabb a péksüti, annál több édes, fahéjas folyadékot fog magába szívni. 

A tejbe csak minimális cukor kerül, viszont a kész bundás kenyeret karamellszósszal kell nyakon önteni, úgyhogy nem csak édes napindítóként, de desszertként is megállja a helyét. 

Francia bundás kenyér

frenchtoast2

Hozzávalók 6 szelethez:

French toast:

  • 6 szelet kenyér/kalács
  • 3 evőkanál vaj (sütéshez)
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 150 milliliter tej
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat

Karamellás banán:

  • 3 evőkanál vaj
  • 50 gramm cukor
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 1 darab banán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.

Egy tálban keverjük össze a tojást, tejet, cukrot, fahéjat és a vaníliát.

Tegyünk egy serpenyőbe 1 evőkanál vajat, várjuk meg, míg elolvad. Közben egy kenyérszeletet tegyünk a fahéjas-tojásos tejbe, alaposan forgassuk át benne, hogy mindenhol bevonja az öntet, hagyjuk benne pár másodpercig, hogy megszívja magát. Vegyük ki villával a tejből, hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a felesleges folyadék, majd tegyük az olvadt vajba. Oldalanként 2-3 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. Ha kész, vegyük ki a serpenyőből, majd tegyük a sütőbe, hogy melegen tartsa.

Járjunk el így a többi kenyérszelettel is, közben a vajat, ha szükséges, folyamatosan pótoljuk.

Ha kész van a bundás kenyér, készítsük el a karamellt: a vajat olvasszuk meg egy lábasban, majd keverjük bele a cukrot. Kb. 5 percig főzzük folyamatosan kevergetve, míg a cukor elolvad és a szósz besűrűsödik.

A banánt hámozzuk meg, majd vágjuk karikákra. Ha kész a karamell, forgassuk bele a banánkarikákat, főzzük további 1 percig, majd húzzuk le a tűzről, keverjük bele a rumaromát.

Az édes bundás kenyeret öntsük nyakon az öntettel, majd tálalhatjuk is.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük