Így készíts vegán ricottát kesudióból: a legjobb feltét pirítóshoz
Vegánként és tejérzékenyként sem kell lemondanod a krémes ricottáról – így készíts kesudióból pikáns kencét!
A mártogatós az a műfaj, amit általában szeretünk gyorsra és egyszerűre venni, ám ha az idő engedi, érdemes összetettebb változatokkal is próbálkozni, mert nagyon megérik a rászánt energiát. Ez a francia hagymás éppen ilyen: édes, karamellizált hagyma az alapja, és egyben a fő ízesítője is, ám ebben még nem merül ki a recept.
A hagyományos krémes szószokkal ellentétben ez a verzió nemcsak majonéztől sűrű, hanem amellett egy különleges összeállítás is gazdagítja, amely nem más, mint a puhára áztatott, majd krémesre turmixolt kesudió. Mindezektől pedig a mártogatós egy nem mindennapi, gazdag ízvilágú és tápláló kencévé válik, amely tökéletes választás chips, zöldségek vagy sült krumpli mellé, de akár hamburgerszószként is eheted.
A kesudiót felhasználás előtt egy órával áztassuk forró vízbe, és tegyük félre megpuhulni.
Közben hevítsünk fel egy serpenyőt az olajjal, adjuk hozzá a hagymát, és 35-40 perc alatt, alacsony hőfokon, időnkénti kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára. Akkor jó, ha a hagymadarabok teljesen puhák és édeskések. Tegyük félre teljesen kihűlni.
A kesudiót szűrjük le, a kesuszósz többi hozzávalójával együtt tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk krémesre.
Állítsuk össze a mártogatóst. Egy közepes tálban keverjük össze a karamellizált hagymát, a kesuszószt, a vegán majonézt, a sót és borsot.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu