Francia sós pite krémes, zöldséges töltelékkel: tej- és tojásmentes verziót mutatunk

2
Nyomtatás
Mediterran-quiche
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A quiche egy klasszikus francia ételkülönlegesség, amelyben omlós pitetésztára zöldségekkel elkevert tejszínes, tojásos szószt tesznek, majd kisütik. A végeredmény pedig gazdag, tápláló és mesésen krémes.

Most egy tej-, tojás-, hús- és gluténmentes opciót mutatok, amely a legtöbb diétába beilleszthető, ugyanakkor magas tápértékű és extrém rostdús. Egy szelettel garantáltan jóllaksz majd! Ebben a receptben a tej és a tojás pótlására tofut használtam, amit kókuszjoghurttal és -tejjel összeturmixoltam: így született a pite lágy és krémes tölteléke. Ebbe kerültek a mediterrán fűszerek és a feldarabolt zöldség, és már ment is a sütőbe.

A pite alapja is rendhagyó lett, amit te is könnyedén elkészíthetsz. Tojás helyett chiamagot használj az itt leírtak szerint, amely amellett, hogy egy szuperélelmiszer, extra roppanósságot is ad a tésztának. A tökmagot pedig napraforgóra vagy mandulára is cserélheted. A feltüntetett adaghoz egy 26 cm-es piteformát használtam.

Francia sós pite, quiche

Mediterran-quiche-1

Hozzávalók 6 szelethez

A pitetésztához:

  • 150 g zabpehelyliszt
  • 100 g hántolt tökmag (darálva)
  • 1 tk oregánó
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 1 csipet
  • 1 ek chiamag
  • 1 dl forró víz

A krémhez:

  • 300 g tofu
  • 120 g kókuszjoghurt
  • 2.5 dl kókusztej vagy más növényi ital
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 5 dkg apróra vágott aszalt paradicsom
  • 15 szem olívabogyó (felkarikázva)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 szál zöldhagyma
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 5 fej csiperkegomba
  • 2 tk apróra vágott friss rozmaring
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 3 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A chiamagot áztassuk be a forró vízbe, és amíg ázik, keverjük össze a pitetészta többi hozzávalóját. Ha már eléggé zselés a chiatojás állaga, gyúrjuk a zablisztes keverékhez. Kézzel simítsuk a tésztát egy kiolajozott pitesütő formába, és tegyük fél órára 180 fokra előmelegített sütőbe.

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a zöldhagymát karikázzuk fel, a hagymát és fokhagymát daraboljuk apró kockákra, és az olívaolajon fonnyasszuk meg őket. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát, majd 5 percig együtt is pároljuk őket.

A tofut, a kókuszjoghurtot és -tejet, a sörélesztőpelyhet, a friss és száraz fűszereket tegyük egy turmixgépbe, és pürésítsük teljesen krémesre. Öntsük a megpárolt gombára, adjuk hozzá a feldarabolt aszalt paradicsomot és olívabogyókat, alaposan keverjük össze, és öntsük az időközben ropogósra pirult pitetésztára. 180 fokon süssük kb. 35-40 percig, hogy a krém teteje szépen megpiruljon.

Tipp: kókusztej helyett más növényi italt is használhatsz, azonban zsírosságban ez áll a legközelebb az állati eredetű tejekhez. És ne aggódj a kókuszos íz miatt, a zöldségek miatt semmit sem fogsz érezni belőle.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon