Mennyei rácsos pite friss sárgabaracklekvárral: ezekkel az arányokkal mindig omlós a tészta
Ha készítesz friss sárgabaracklekvárt, rögtön próbáld is ki ezt a mennyei rácsos pitét! Erre a sütire nem lehet ráunni.
Most egy tej-, tojás-, hús- és gluténmentes opciót mutatok, amely a legtöbb diétába beilleszthető, ugyanakkor magas tápértékű és extrém rostdús. Egy szelettel garantáltan jóllaksz majd! Ebben a receptben a tej és a tojás pótlására tofut használtam, amit kókuszjoghurttal és -tejjel összeturmixoltam: így született a pite lágy és krémes tölteléke. Ebbe kerültek a mediterrán fűszerek és a feldarabolt zöldség, és már ment is a sütőbe.
A pite alapja is rendhagyó lett, amit te is könnyedén elkészíthetsz. Tojás helyett chiamagot használj az itt leírtak szerint, amely amellett, hogy egy szuperélelmiszer, extra roppanósságot is ad a tésztának. A tökmagot pedig napraforgóra vagy mandulára is cserélheted. A feltüntetett adaghoz egy 26 cm-es piteformát használtam.
A chiamagot áztassuk be a forró vízbe, és amíg ázik, keverjük össze a pitetészta többi hozzávalóját. Ha már eléggé zselés a chiatojás állaga, gyúrjuk a zablisztes keverékhez. Kézzel simítsuk a tésztát egy kiolajozott pitesütő formába, és tegyük fél órára 180 fokra előmelegített sütőbe.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a zöldhagymát karikázzuk fel, a hagymát és fokhagymát daraboljuk apró kockákra, és az olívaolajon fonnyasszuk meg őket. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát, majd 5 percig együtt is pároljuk őket.
A tofut, a kókuszjoghurtot és -tejet, a sörélesztőpelyhet, a friss és száraz fűszereket tegyük egy turmixgépbe, és pürésítsük teljesen krémesre. Öntsük a megpárolt gombára, adjuk hozzá a feldarabolt aszalt paradicsomot és olívabogyókat, alaposan keverjük össze, és öntsük az időközben ropogósra pirult pitetésztára. 180 fokon süssük kb. 35-40 percig, hogy a krém teteje szépen megpiruljon.
Tipp: kókusztej helyett más növényi italt is használhatsz, azonban zsírosságban ez áll a legközelebb az állati eredetű tejekhez. És ne aggódj a kókuszos íz miatt, a zöldségek miatt semmit sem fogsz érezni belőle.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors