Francia sós pite krémes, zöldséges töltelékkel: tej- és tojásmentes verziót mutatunk

Mediterran-quiche
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A quiche egy klasszikus francia ételkülönlegesség, amelyben omlós pitetésztára zöldségekkel elkevert tejszínes, tojásos szószt tesznek, majd kisütik. A végeredmény pedig gazdag, tápláló és mesésen krémes.

Most egy tej-, tojás-, hús- és gluténmentes opciót mutatok, amely a legtöbb diétába beilleszthető, ugyanakkor magas tápértékű és extrém rostdús. Egy szelettel garantáltan jóllaksz majd! Ebben a receptben a tej és a tojás pótlására tofut használtam, amit kókuszjoghurttal és -tejjel összeturmixoltam: így született a pite lágy és krémes tölteléke. Ebbe kerültek a mediterrán fűszerek és a feldarabolt zöldség, és már ment is a sütőbe.

A pite alapja is rendhagyó lett, amit te is könnyedén elkészíthetsz. Tojás helyett chiamagot használj az itt leírtak szerint, amely amellett, hogy egy szuperélelmiszer, extra roppanósságot is ad a tésztának. A tökmagot pedig napraforgóra vagy mandulára is cserélheted. A feltüntetett adaghoz egy 26 cm-es piteformát használtam.

Francia sós pite, quiche

Mediterran-quiche-1

Hozzávalók 6 szelethez

A pitetésztához:

  • 150 g zabpehelyliszt
  • 100 g hántolt tökmag (darálva)
  • 1 tk oregánó
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 1 csipet
  • 1 ek chiamag
  • 1 dl forró víz

A krémhez:

  • 300 g tofu
  • 120 g kókuszjoghurt
  • 2.5 dl kókusztej vagy más növényi ital
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 5 dkg apróra vágott aszalt paradicsom
  • 15 szem olívabogyó (felkarikázva)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 szál zöldhagyma
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 5 fej csiperkegomba
  • 2 tk apróra vágott friss rozmaring
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 3 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A chiamagot áztassuk be a forró vízbe, és amíg ázik, keverjük össze a pitetészta többi hozzávalóját. Ha már eléggé zselés a chiatojás állaga, gyúrjuk a zablisztes keverékhez. Kézzel simítsuk a tésztát egy kiolajozott pitesütő formába, és tegyük fél órára 180 fokra előmelegített sütőbe.

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a zöldhagymát karikázzuk fel, a hagymát és fokhagymát daraboljuk apró kockákra, és az olívaolajon fonnyasszuk meg őket. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát, majd 5 percig együtt is pároljuk őket.

A tofut, a kókuszjoghurtot és -tejet, a sörélesztőpelyhet, a friss és száraz fűszereket tegyük egy turmixgépbe, és pürésítsük teljesen krémesre. Öntsük a megpárolt gombára, adjuk hozzá a feldarabolt aszalt paradicsomot és olívabogyókat, alaposan keverjük össze, és öntsük az időközben ropogósra pirult pitetésztára. 180 fokon süssük kb. 35-40 percig, hogy a krém teteje szépen megpiruljon.

Tipp: kókusztej helyett más növényi italt is használhatsz, azonban zsírosságban ez áll a legközelebb az állati eredetű tejekhez. És ne aggódj a kókuszos íz miatt, a zöldségek miatt semmit sem fogsz érezni belőle.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük