Így lesz tökéletes a Wellington-bélszín: a szaftos, vajpuha hús a kulcsa
A Wellington-bélszínnél kevés finomabb fogás létezik, ha jól készítik el, az alábbi receptet bátran ajánljuk.
Ha most készítesz először tatár beefsteaket, jó, ha tudod, hogy ez nem csak néhány fűszer, 1-2 tojás és marhahús keveréke. Ennek a francia variációnak ugyanis a valódi ízét a szardella, a kapribogyó és a tárkony adja meg.
Ez a változat egy francia klasszikus, ami egy magára valamit is adó francia étterem étlapján kötelező fogásként szerepel. Szerencsére az elkészítése nem bonyolult, így most te is elsajátíthatod!
A marhahúst tegyük 20 percre a fagyasztóba, hogy könnyebb legyen felszeletelni.
A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel nagyon apró kockákra. A kapribogyót is vágjuk apróra.
A fűszereket készítsük elő: a metélőhagymát és a tárkonyt öblítsük le, majd lecsepegtetés után vágjuk apróra.
Vegyünk elő egy közepes méretű tálat. Üssük bele a tojássárgáját, majd keverjük hozzá a kétféle mustárt. Addig keverjük, amíg szépen elkezd besűrűsödni. Lassú keverés közben csepegtessük bele az olívaolajat. Ha kész, tegyük félre.
Az ecetes uborkát vágjuk nagyon apró kockákra.
A szardellákat, ha konzerveset használunk, csepegtessük le, majd egy szélesebb pengéjű késsel pépesítsük le.
A pépet adjuk hozzá a mustáros öntethez. Ezután a többi hozzávalót is keverjük bele: a Srirachát, a ketchupot, a mogyoróhagymát, a kapribogyót és az ecetes uborkát.
Végül pedig adjuk hozzá a fűszereket: a metélőhagymát, a tárkonyt és pár csepp citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, illetve őröljünk rá frissen fekete borsot. Alaposan, de finoman keverjük össze az egészet, majd tegyük a hűtőbe.
Készítsük el a parmezán és a majonéz keverékét is a tálaláshoz. Ha elkészült, tegyük kinyomózsákba, hogy tálalásnál díszíthessük vele a tatárt.
A marhahúst vegyük ki a fagyasztóból és vágjuk 5-7 mm-es kockákra. Az állaga így olyan lesz, mintha ledaráltuk volna, de mégsem lesz pépes.
Tegyük bele a marhahúst a fűszeres, mustáros öntetes tálba, és alaposan keverjük össze.
Ezután akár egy csészével, akár egy kis méretű, fém sütőformával készítsünk a húsból kis korongokat vagy húspogácsákat, majd tegyük tányérra.
Tálaláshoz hintsük meg egy kevés aprított tárkonnyal vagy metélőhagymával és csepegtessünk rá a majonézes mártásból is.
Extraként pár csepp olívaolajjal vagy zsályaággal is díszíthetjük még.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu