Így készül a francia tatár beefsteak: tárkonytól izgalmas

9
Nyomtatás
tatar-beefsteak
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tatár egy tökéletesen kiegyensúlyozott, ízekben gazdag étel, amit a friss marhahús tesz azzá, ami, és amely elképzelhetetlen friss pirítós nélkül.

Ha most készítesz először tatár beefsteaket, jó, ha tudod, hogy ez nem csak néhány fűszer, 1-2 tojás és marhahús keveréke. Ennek a francia variációnak ugyanis a valódi ízét a szardella, a kapribogyó és a tárkony adja meg.

Ez a változat egy francia klasszikus, ami egy magára valamit is adó francia étterem étlapján kötelező fogásként szerepel. Szerencsére az elkészítése nem bonyolult, így most te is elsajátíthatod!

Francia tatár beefsteak

tatar-beefsteak

Hozzávalók 4 személyre

A beefsteakhez:

  • 200 g marhahús (bélszín)
  • 1 fej mogyoróhagyma
  • 3 db ecetes uborka
  • 2 tk. kapribogyó
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 ek. mustár
  • 3 ek. olívaolaj
  • 3 db szardellafilé
  • 0.5 tk. Sriracha-szósz
  • 1 tk. ketchup
  • 2 ek. metélőhagyma
  • 1 ek. friss, aprított tárkony
  • citromlé

A díszítéshez:

  • 10 g parmezán
  • 1.5 ek. majonéz
  • zsálya
  • 2 tk. tárkony
  • 2 tk. metélőhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst tegyük 20 percre a fagyasztóba, hogy könnyebb legyen felszeletelni.

A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel nagyon apró kockákra. A kapribogyót is vágjuk apróra.

A fűszereket készítsük elő: a metélőhagymát és a tárkonyt öblítsük le, majd lecsepegtetés után vágjuk apróra.

Vegyünk elő egy közepes méretű tálat. Üssük bele a tojássárgáját, majd keverjük hozzá a kétféle mustárt. Addig keverjük, amíg szépen elkezd besűrűsödni. Lassú keverés közben csepegtessük bele az olívaolajat. Ha kész, tegyük félre.

Az ecetes uborkát vágjuk nagyon apró kockákra.

A szardellákat, ha konzerveset használunk, csepegtessük le, majd egy szélesebb pengéjű késsel pépesítsük le.

A pépet adjuk hozzá a mustáros öntethez. Ezután a többi hozzávalót is keverjük bele: a Srirachát, a ketchupot, a mogyoróhagymát, a kapribogyót és az ecetes uborkát.

Végül pedig adjuk hozzá a fűszereket: a metélőhagymát, a tárkonyt és pár csepp citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, illetve őröljünk rá frissen fekete borsot. Alaposan, de finoman keverjük össze az egészet, majd tegyük a hűtőbe.

Készítsük el a parmezán és a majonéz keverékét is a tálaláshoz. Ha elkészült, tegyük kinyomózsákba, hogy tálalásnál díszíthessük vele a tatárt.

A marhahúst vegyük ki a fagyasztóból és vágjuk 5-7 mm-es kockákra. Az állaga így olyan lesz, mintha ledaráltuk volna, de mégsem lesz pépes.

Tegyük bele a marhahúst a fűszeres, mustáros öntetes tálba, és alaposan keverjük össze.

Ezután akár egy csészével, akár egy kis méretű, fém sütőformával készítsünk a húsból kis korongokat vagy húspogácsákat, majd tegyük tányérra.

Tálaláshoz hintsük meg egy kevés aprított tárkonnyal vagy metélőhagymával és csepegtessünk rá a majonézes mártásból is.

Extraként pár csepp olívaolajjal vagy zsályaággal is díszíthetjük még.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon