Szalonnával dúsított, mustáros krumplisaláta: hidegen és melegen is csodálatos
Majonéz helyett dijoni mustárral dúsított mártással egybeforgatva készül a fenséges saláta, mely önálló fogásként is megállja a helyét.
A franciasaláta egy igazi klasszikus majonézes saláta, amelyet számtalan recept szerint készítenek mind a mai napig. Annyi elmondható, hogy az alapba minden esetben kerül főtt krumpli, zöldborsó és répa, és a legtöbb receptből az alma és a csemegeuborka sem hiányozhat. Utóbbi kettő roppan a salátában, míg a főtt zöldségek inkább puha elemként kerülnek a kompozícióba.
A salátát egy krémes, tejfölös-majonézes szósz öleli körbe: a majonézt érdemes házilag készíteni, de ha a bolti mellett döntesz, akkor sem lősz mellé. Ha még egyszerűbben és gyorsabban dobnád össze a salátát, akkor használj franciasaláta-keveréket.
A kész salátát mindenképp tedd a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Pucoljuk meg a répát és a krumplit, majd vágjuk őket kb. 1x1 centis kockákra. Dobjuk őket forrásban lévő vízbe, főzzük kb. 10-15 percig, míg puhák nem lesznek. A főzés utolsó 3-4 percében adjuk hozzá a zöldborsót is. Szűrjük le, hagyjuk hűlni.
Közben az almát alaposan mossuk meg, majd vágjuk a húsát szintén 1x1 centis kockákra. Locsoljunk rá egy pici citromlevet. Az uborkát vágjuk karikákra.
Tegyünk minden zöldséget/gyümölcsöt egy tálba, óvatosan forgassuk össze.
A szószhoz keverjük össze a tejfölt, majonézt, mustárt, sót, borsot. Öntsük a szószt a zöldségekre, majd forgassuk velük egybe.
Tegyük a kész salátát a hűtőbe 2-3 órára, míg összeérnek az ízek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu