
Szalonnával dúsított, mustáros krumplisaláta: hidegen és melegen is csodálatos

Majonéz helyett dijoni mustárral dúsított mártással egybeforgatva készül a fenséges saláta, mely önálló fogásként is megállja a helyét.
Burgonyából ínycsiklandó salátákat lehet készíteni, a bő választék közül nagy kedvencnek számít a majonézes és a bécsi krumplisaláta. Mindkét csoda remekül passzol sült és rántott hús mellé. A krumplisaláta-kínálatban találhatóak olyan receptek, melyek annyira gazdagok, hogy önálló fogásként is az asztalra kerülhetnek. Ilyen a szalonnával gazdagított is, mely melegen és hidegen kínálva is nagyszerű.
A szalonnás krumplisaláta kicsit hasonlít a bécsire, mivel erre is kerül alaplé és hagyma is, mégis más. A saláta készítésénél arra ügyelj, hogy a krumplit ne főzd túl. Én elég nagy burgonyával dolgoztam, addig főztem, míg a villát könnyedén bele tudtam szúrni. Ez a fajta saláta melegen is finom, de hidegen kínálva még sokkal jobb, a hűtőben szépen összeérnek az ízek.
Szalonnás, mustáros krumplisaláta

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg burgonya
- 20 dkg kolozsvári vagy császárszalonna
- kevés olaj (opcionális)
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 dl alaplé (csirke vagy zöldség)
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 fej lila hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A megmosott burgonyát bő vízben főzzük puhára (35-40 perc alatt), majd várjuk meg, míg kihűl, utána pucoljuk meg, tetszés szerint vágjuk fel (kockákra vagy karikákra is lehet).
A szalonnát vágjuk apró kockákra, és saját zsírján (ha szükséges, kevés olaj mehet alá) süssük aranybarnára. Az elkészült szalonnát szedjük tányérra.
A kisült szalonnazsírhoz keverjük hozzá a lisztet, majd öntsük fel az alaplével, fűszerezzük (só, bors) és a mustárt is adjuk hozzá. Amikor a szósz elkezd sűrűsödni, a balzsamecetet is keverjük hozzá, és 1-2 perc alatt főzzük sűrűre.
A krumplihoz adjuk hozzá a szalonnát, a finomra vágott lila hagymát és petrezselymet, forgassuk egybe, majd a mártást is öntsük a krumplira.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!