Hideg majonézes zöldborsósaláta reszelt sajttal: igazi nyári köret bármilyen hús mellé
A majonézes zöldborsósaláta pillanatok alatt elkészülő, vitamindús köret.
Burgonyából ínycsiklandó salátákat lehet készíteni, a bő választék közül nagy kedvencnek számít a majonézes és a bécsi krumplisaláta. Mindkét csoda remekül passzol sült és rántott hús mellé. A krumplisaláta-kínálatban találhatóak olyan receptek, melyek annyira gazdagok, hogy önálló fogásként is az asztalra kerülhetnek. Ilyen a szalonnával gazdagított is, mely melegen és hidegen kínálva is nagyszerű.
A megmosott burgonyát bő vízben főzzük puhára (35-40 perc alatt), majd várjuk meg, míg kihűl, utána pucoljuk meg, tetszés szerint vágjuk fel (kockákra vagy karikákra is lehet).
A szalonnát vágjuk apró kockákra, és saját zsírján (ha szükséges, kevés olaj mehet alá) süssük aranybarnára. Az elkészült szalonnát szedjük tányérra.
A kisült szalonnazsírhoz keverjük hozzá a lisztet, majd öntsük fel az alaplével, fűszerezzük (só, bors) és a mustárt is adjuk hozzá. Amikor a szósz elkezd sűrűsödni, a balzsamecetet is keverjük hozzá, és 1-2 perc alatt főzzük sűrűre.
A krumplihoz adjuk hozzá a szalonnát, a finomra vágott lila hagymát és petrezselymet, forgassuk egybe, majd a mártást is öntsük a krumplira.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors