Krémes, majonézes salátareceptek – Hidegben jobban esnek a tartalmas ételek

majonézes saláta cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A majonézes saláták rajongótábora igen széles, sokan inkább a tartalmas, laktató szószokat választják az ecetes öntetek helyett.

A salátákat legtöbbször a fogyókúrával kapcsolatban szokták emlegetni, akkor kerülnek előtérbe, ha életmódváltást tervez valaki, vagy csak nem szeretne pluszkilókat. Pedig nem feltétlen a saláta az egyetlen megoldás, ha csökkenteni szeretnéd a kalóriabevitelt, ezeket az ételeket például nyugodtan fogyaszd vacsorára anélkül, hogy utána izgulnod kellene, hány kilóval fog többet mutatni a mérleg. Ha a főfogás mellé jégsalátára vágysz, akkor ezekkel az öntetekkel kínálhatod. 

A klasszikus salátához ecetes öntet illik. A dresszingek száma végtelen, elég, ha csak az ezersziget, a cézár, a vinaigrette vagy a mézes-mustáros jut az eszedbe. A saláta becsapós étel, mert gyakorlatilag az öntettől függ, hogy mennyire lesz alakbarát. Tavasszal és nyáron inkább a könnyedebb változatokat részesítjük előnyben, bár van, akit nem befolyásolnak az évszakok, és bármilyen öntetet szeretnek a salátájukon. A majonézes dresszingek is sokak kedvencei, annak ellenére, hogy ettől a saláta jóval nehezebb lesz.

Nemcsak zöldségekhez illik a majonéz, hanem sonkához vagy tojáshoz is. Most, a hideg beköszöntével ezekből a receptekből válogattunk. A majonézt veheted készen is, de házilag is elkészítheted

coleslaw álló

Sonkasaláta

Igazi maradékmentő saláta, ha van otthon megmaradt sonkád, csak vágd fel apróra, és forgasd össze az öntettel. Ebben a salátában tényleg csak a hús dominál, eheted magában, de szendvicsbe is pakolhatod. A zöldségek közül a szárzeller illik a sonkasalátához. Nyugodtan készíts nagyobb adagot, mert ha nem fogy el azonnal, a hűtőben jól összeérnek az ízek. 

sonkasaláta álló

Csirkesaláta

Ismét egy maradékmentő receptet mutatunk, hiszen ezt a csirkesalátát is elkészítheted a megmaradt csirkehúsból. A kicsit szárazabb csirkemellnek nagyon jót tesz a krémes, zsíros majonéz, de mindenképpen tegyél bele valamilyen roppanós zöldséget is. A csirkesaláta tökéletes akár főfogásként is. 

majonézes csirkesaláta álló

Krumplisaláta tojással és zöldségekkel

Az egyik legkedveltebb majonézes saláta krumpliból készül, amellyel ünnepekkor biztosan találkozol a húsos fogások kísérőjeként. Az alapváltozatot dobd fel többféleképpen, keverj bele főtt tojást és zöldségeket is, így a krumplisaláta nemcsak a sültek mellett, hanem önálló fogásként is megállja a helyét.

majonézes krumplisaláta zöldségekkel álló

Franciasaláta

A franciasaláta igazi klasszikus, akár magában, akár a másik hagyományos hidegtálas étel, a kaszinótojás alapjaként. A neve nem tükrözi az eredetét, mert nem a francia gasztronómiából terjedt el. Elképzelhető, hogy ez egy abszolút magyar étel, ahogy az is, hogy ez az orosz hússaláta vega változata, mindenesetre a népszerűsége töretlen.

franiasaláta

Lila hagymás kukoricasaláta

Ezt a kukoricasalátát negyedóra alatt összedobhatod, gyerekjáték az elkészítése. Hogy ne legyen olyan unalmas, mindenképp kockázz bele lila hagymát, de mehet bele zellerszár és metélőhagyma is. Mindig ügyelj rá, hogy jó minőségű kukoricakonzervet válassz. 

majonézes kukoricasaláta

Zöldséges tésztasaláta

A tésztasalátát a legjobb szarvacskából készíteni, amelyet jól be tud vonni a majonézes öntet. A puha tésztához nagyon jól illenek a roppanós zöldségek, ezeket bátran variálhatod, akár idénytől függően. A hagyományos salátákhoz képest a dresszingnek kicsit édeskésebb az íze, de ezzel harmonizál igazán a sárgarépa és a kaliforniai paprika. 

zöldséges tésztasaláta álló

Garnélasaláta

Könnyen elkészíthető, mégis különleges ez a majonézes garnélasaláta, amelyet a legjobb, ha szendvicsbe pakolva fogyasztasz. Ha szereted a tenger gyümölcseit, mindenképpen készítsd el, hidd el, nincs vele sok munka, ha előre pucolt, fagyasztott rákocskákat veszel, amelyhez minden szupermarketben hozzájuthatsz. 

garnéla saláta álló

Waldorf-saláta

A klasszikus Waldorf-salátát is érdemes az évszakok szerint formálni, akár keverj bele szőlőt is. Alma helyett akár körtével is készülhet. Az eredeti változat 1893 óta van jelen a köztudatban, a New York-i Waldorf hotelről kapta a nevét, ahol először debütált egy jótékonysági bál alkalmával. Eredetileg csak alma, zeller és majonéz alkotta, később azonban kiegészült a ropogós dióval.

szőlős waldorf saláta

Amerikai káposztasaláta

A káposzta olcsó és könnyen beszerezhető zöldség, az amerikai klasszikusnak, a coleslaw salátának is az alapanyaga. Ebben a receptben az édes és a savanyú íz találkozik, a káposztára kerül mustár, majonéz, borecet, citromlé és ízlés szerint cukor. A káposztasalátát húsok mellé kínálhatod, a legfinomabb a Kentucky csirkecombhoz

Fotó: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük