Puha, mandulás fügetorta: belesül az édes gyümölcs

fugetorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fügerajongók, figyelem! Ez a sütemény álompuha, isteni és még egyszerűen is készül, míg tart a gyümölcs szezonja, nem szabad kihagyni!

Itt az ősz és vele együtt a fügeszezon! Az egészséges gyümölcsöt nem csak magában érdemes fogyasztani, isteni sütemények és lekvár készülhet belőle, de még hússal együtt is megsütheted.

Az alábbi sütit kezdők is bátran elkészíthetik, egyszerű kevert tésztája van, mégis különleges lesz a mandulalisztnek köszönhetően. A fügével sem lesz semmi dolgod, csak vágd félbe, majd helyezd a tésztára, szépen belesül majd a gyümölcs. 

Ha még édesebb végeredményre és szép fényes tetejű sütire vágysz, a kész, még meleg édességet kend le egy kevés mézzel vagy lekvárral, mennyei lesz.

Fügetorta

fugetorta2

Hozzávalók 10 szelethez

  • 500 g friss füge
  • 150 g mandulaliszt
  • 70 g liszt
  • 1 csipet
  • 0.5 tk sütőpor
  • 110 g puha vaj (+ a kenéshez)
  • 150 g cukor
  • 3 db tojás
  • 1 db biocitrom héja
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek méz
Recept idők

Elkészítés:

A fügéket alaposan mossuk meg, szedjük le a szárukat, majd vágjuk őket félbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23 centis pite- vagy tortaformát.

Egy tálban keverjük össze a mandulalisztet, lisztet, sót és sütőport. Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a cukorral, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat, végül a citrom héját és a vaníliát.

A száraz és nedves hozzávalókat keverjük csomómentesre, majd öntsük a tésztát az előkészített formába.

A félbevágott fügéket (a vágott felükkel felfelé) rendezzük el a tésztán. Toljuk a sütőbe 40-50 percre, tűpróbával ellenőrizzük.

A mézet olvasszuk meg a mikróban, majd kenjük le vele a forró süti tetejét.

Várjuk meg, míg teljesen kihűl, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük