Mennyei mandulakrémes pite sárgabarackkal: az omlós tészta is megér egy misét

0
Nyomtatás
frangipane
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szezonjában friss, édes sárgabarackkal készítsd a pitét, de a krém önmagában is hihetetlenül finom.

Ezt a nagyon mutatós és isteni finom francia süteményt mindenkinek kötelező életében legalább egyszer elkészítenie: az omlós tésztán elterülő édes mandulakrém és a friss, lédús gyümölcs találkozásából fenomenális desszert születik. 

A krém neve franciául frangipane: ez a tojásból, cukorból, mandulából és vajból álló keverék egyszerűen tökéletes, a sütőben szépen összeáll, a teteje picit megpirul. Maga az omlós tészta is megér egy misét, amelyben érdemes a liszt egy részét őrölt mandulára cserélni. 

A selymes mandulakrémre bármilyen gyümölcs kerülhet, ősszel gyakran készítik körtével, de nyáron, míg szezonja van, barackkal érdemes kipróbálni. 

Mandulakrémes pite

frangipane2

Hozzávalók 10 szelethez

Tészta:

  • 100 g vaj (puha)
  • 40 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 50 g őrölt mandula
  • 200 g liszt
  • 1 csipet

Mandulakrém:

  • 150 g vaj (puha)
  • 110 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 150 g őrölt mandula

Tetejére:

  • 6 db sárgabarack
  • szeletelt mandula (a díszítéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a porcukorral. Keverjük bele a tojást is. Szitáljuk hozzá a lisztet, a sót és a mandulát, kezdjük el összeállítani a tésztát. Készítsünk belőle egy gombócot, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

Két sütőpapír között nyújtsuk a tésztát egy kb. 3-4 mm vastag körré, majd tegyük egy kivajazott, kapcsos 24 centi átmérőjű torta- vagy piteformába. A széleire is jusson tészta, jól nyomkodjuk bele. A túllogó részeket vágjuk le. A tészta alját szurkáljuk meg villával pár helyen. 

Toljuk a tésztát 15-20 percre a sütőbe. Tegyük félre hűlni.

Közben készítsük el a tölteléket: a puha vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat is, végül az őrölt mandulát.

A mandulakrémet oszlassuk el a kihűlt tésztán. 

A sárgabarackokat vágjuk félbe, szedjük ki a magot. Vágjuk szeletekre a fél barackokat. 

Rendezzük el a barackszeleteket a krémen, majd ha szeretnénk, szórjuk meg szeletelt mandulával. Toljuk a 160 fokos sütőbe 40-50 percre, vagy míg a krém picit megpirul.

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon