
Mennyei mandulakrémes pite sárgabarackkal: az omlós tészta is megér egy misét

Szezonjában friss, édes sárgabarackkal készítsd a pitét, de a krém önmagában is hihetetlenül finom.
Ezt a nagyon mutatós és isteni finom francia süteményt mindenkinek kötelező életében legalább egyszer elkészítenie: az omlós tésztán elterülő édes mandulakrém és a friss, lédús gyümölcs találkozásából fenomenális desszert születik.
A krém neve franciául frangipane: ez a tojásból, cukorból, mandulából és vajból álló keverék egyszerűen tökéletes, a sütőben szépen összeáll, a teteje picit megpirul. Maga az omlós tészta is megér egy misét, amelyben érdemes a liszt egy részét őrölt mandulára cserélni.
A selymes mandulakrémre bármilyen gyümölcs kerülhet, ősszel gyakran készítik körtével, de nyáron, míg szezonja van, barackkal érdemes kipróbálni.
-
2023-08-13 09:28:01
-
2023-08-08 09:32:01
-
2023-07-31 07:50:01
Mandulakrémes pite

Hozzávalók 10 szelethez
Tészta:
- 100 g vaj (puha)
- 40 g porcukor
- 1 db tojás
- 50 g őrölt mandula
- 200 g liszt
- 1 csipet só
Mandulakrém:
- 150 g vaj (puha)
- 110 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 150 g őrölt mandula
Tetejére:
- 6 db sárgabarack
- szeletelt mandula (a díszítéshez)
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a porcukorral. Keverjük bele a tojást is. Szitáljuk hozzá a lisztet, a sót és a mandulát, kezdjük el összeállítani a tésztát. Készítsünk belőle egy gombócot, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Két sütőpapír között nyújtsuk a tésztát egy kb. 3-4 mm vastag körré, majd tegyük egy kivajazott, kapcsos 24 centi átmérőjű torta- vagy piteformába. A széleire is jusson tészta, jól nyomkodjuk bele. A túllogó részeket vágjuk le. A tészta alját szurkáljuk meg villával pár helyen.
Toljuk a tésztát 15-20 percre a sütőbe. Tegyük félre hűlni.
Közben készítsük el a tölteléket: a puha vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat is, végül az őrölt mandulát.
A mandulakrémet oszlassuk el a kihűlt tésztán.
A sárgabarackokat vágjuk félbe, szedjük ki a magot. Vágjuk szeletekre a fél barackokat.
Rendezzük el a barackszeleteket a krémen, majd ha szeretnénk, szórjuk meg szeletelt mandulával. Toljuk a 160 fokos sütőbe 40-50 percre, vagy míg a krém picit megpirul.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!