Vajas pogácsa szilveszterre: nem lehet abbahagyni
A szilveszteri összejövetel nagy kedvence a pogácsa. A sós finomság kifejezetten jólesik a karácsonyi édes sütemények után, és az iszogatás mellé remek nassolnivaló.
Az aromás medvehagyma vajas kenyérrel kínálva is jólesik, de érdemes felfedezni és használni a konyhában, mert nagyon finom dolgok készülhetnek belőle. Remekül érvényesül enyhén fokhagymás zamata házi kencékben, salátákban, krémlevesekben, de a pékáru is izgalmasabb a zöldtől.
A medvehagyma egyik legjobb felhasználása, ha pogácsa készül belőle, nincs ember a földön, aki ne szeretné ebben a formában. A vendégváró több recept szerint kipróbálható, mi most egy sajtos változatot mutatunk, melynek a tésztája puha és nagyon finom. A füstölt sajttal készült medvehagymás pogácsa gazdag ízvilágú, ha szereted ezt a markáns sajtot, akkor a tésztába is ezt keverj!
A medvehagymát mossuk meg és daraboljuk fel.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, és morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a felaprított medvehagymát, reszelt sajtot, tejfölt, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd kézzel vagy géppel dagasszuk ki a tésztát.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, tegyük félre meleg helyre, és egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután kenjük meg felvert tojással, és szórjuk rá a reszelt sajtot.
A tésztát szúrjuk ki pogácsaszaggatóval vagy vágjuk kockákra.
A pogácsát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu