Isteni, fűszeres gombapástétom - Friss kenyérre kenve az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Pástétomot készíteni elképesztően egyszerű, akár kenyérre kenve, akár mártogatósnak is tökéletes.
Pástétomok vagy kencék, hívd, ahogy szeretnéd, de biztos, hogy nagyon változatossá teszik a mindennapjaidat. Szendvicsbe téve, zöldségekkel dúsítva egy kisebb étkezést is kiváltanak, de zöldséghasábokkal mártogatósként is kiválóak.
Az egyik legismertebb a házi májpástétom, ezt is egészen különlegessé lehet tenni, de ha húsmentesen szeretnél étkezni, akkor is számos alternatíva közül választhatsz. Tonhalkrémet szinte a legegyszerűbb készíteni, de a gomba is remek választás, amit a tél másik értékes kincsével, dióval tudsz ízesíteni.
Fűszeres gombapástétom
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm gomba (barna csiperke)
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 60 gramm dió
- 1 csokor petrezselyem (friss)
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 0.5 kávéskanál szerecsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A diót áztassuk be forró vízbe. Hagyjuk egy-két órát állni. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk össze. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
Egy serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Rögtön tegyük rá a gombát is. Időnként keverjük meg és várjuk meg, amíg a gomba leve elpárolog. Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük aprítógépbe a dióval, a petrezselyemmel és a többi fűszerrel, majd turmixoljuk ízlés szerint darabosabbra vagy pépesebbre.
Fotó: Getty Images