Színes, lágy tésztájú sütőtökös gnocchi: vajon pirítva lesz a legfinomabb

sgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok kedvelt krumplival dúsított tésztája, a gnocchi sütőtökkel is elkészíthető, a végeredmény könnyű, ízletes, lágy tésztájú finomság, amit öröm lesz falatozni.

A gnocchi jól variálható köret, szinte mindenhez illik, még a legegyszerűbb elkészítési módjával is isteni lesz. A sütőtökös gnocchi ugyanúgy készül, mint a krumplis változat, csak krumpli helyett sütőtök kerül a tésztába, amely akár maradék püré is lehet. A sütőtökös gnocchit formázás után le is lehet fagyasztani, majd amikor szükség lesz rá, csak ki kell főzni.

Azért, hogy lágy legyen a tésztája, pár evőkanál tejfölt érdemes beledolgozni, tálalásnál pedig intenzív ízekkel fűszerezd. Nyakon öntheted mártásokkal, de egyszerűen, vajon lepirítva is isteni finom lesz.

Ha utóbbi módon készíted, kakukkfű vagy zsálya kerüljön a vajas, sütőtökös gnocchira, az intenzív ízek jól fognak állni a lágy, kissé édes tésztának. Szervírozásnál sajt kerülhet a színes tésztára, melegen fogyasztva lesz a legfinomabb.

Sütőtökös gnocchi

sgct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 gramm sütőtökpüré
  • 2 evőkanál tejföl
  • 180 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 marék parmezán
  • parmezán a szóráshoz
  • 4 evőkanál vaj
  • ízlés szerint kakukkfű vagy zsálya
Recept idők

Elkészítés:

Ha van maradék sütőtökpüré, akkor készüljön abból, ha nincs, akkor a tök húsát vágjuk közepes kockákra, majd bő vízben vagy párolóedényben főzzük puhára, végül pürésítsük.

A püréhez tegyük hozzá a tejfölt, parmezánt, lisztet, tojást, sót és borsot, majd kezdjük el egybedolgozni az alapanyagokat, lágy, jól dolgozható, nem ragadós tésztát kell gyúrni. A tésztát borítsuk lisztezett felületre, formázzunk belőle vastag rudat. A tésztakígyót vágjuk fel 5-6 részre, majd mindegyikből formázzunk rudakat. A rudakból vágjunk 2-3 centiméteres darabokat, villa segítségével nyomjunk rájuk barázdákat.

A gnocchikat sós lobogó vízben főzzük ki, majd serpenyőben, 4 evőkanál vajon pirítsuk meg őket, fűszerezzük sóval, borssal és valamilyen karakteresebb fűszerrel, kakukkfűvel vagy zsályával. Az elkészült sütőtökös gnocchit sajttal megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük