Reggeli luxuskivitelben: fűszeres joghurton pihen a tojás

ttcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojásos török reggeli nem a megszokott módon készült, a fokhagymás joghurtba apróra vágott paradicsom is került, így még ínycsiklandóbb lett a fogás.

A törökök kedvelt napindítója a tojás, melyet sokféleképpen fogyasztanak. Az egyik legismertebb villásreggelijükben buggyantott tojás kerül a tányérra. A remegős tojás alatt fokhagymás joghurt terül el, zárásként pedig fűszeres vaj kerül rá. Ehhez az ételhez lepénykenyér és meleg tea is dukál.

A török tojás fűszerezésével érdemes játszani, ha szereted a római köményt, akkor feltétlen keverj a vajhoz. A joghurttal is érdemes kísérletezni, adj hozzá paradicsomot, úgy sokkal finomabb és kiadósabb lesz az úrias reggeli, melyet gyerekjáték elkészíteni.

Fűszeres török tojás

ttct

Hozzávalók 1 személyre

  • 3 evőkanál görög joghurt
  • 1 csipet
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 marék metélőhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A joghurtot mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, fokhagymát és az apróra kockázott paradicsomot.

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá az olajat, füstölt paprikát, Cayenne-borsot, chilipelyhet és oregánót, melegítsük még 1-2 percig.

A tojást 2 kis tálba üssük fel.

Egy lábasban melegítsünk vizet, majd adjuk hozzá a fehérborecetet. Amikor a víz gyöngyözik, óvatosan engedjük bele a tojásokat és főzzük 2-3 percig.

Tálalás:

A joghurtot szépen simítsuk tányérra. A joghurtra helyezzük rá a tojásokat, majd csorgassuk rá a fűszeres vajat.  

Az elkészült tojást friss, finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával szórjuk meg.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük