Reggeli luxuskivitelben: fűszeres joghurton pihen a tojás
A tojásos török reggeli nem a megszokott módon készült, a fokhagymás joghurtba apróra vágott paradicsom is került, így még ínycsiklandóbb lett a fogás.
A törökök kedvelt napindítója a tojás, melyet sokféleképpen fogyasztanak. Az egyik legismertebb villásreggelijükben buggyantott tojás kerül a tányérra. A remegős tojás alatt fokhagymás joghurt terül el, zárásként pedig fűszeres vaj kerül rá. Ehhez az ételhez lepénykenyér és meleg tea is dukál.
A török tojás fűszerezésével érdemes játszani, ha szereted a római köményt, akkor feltétlen keverj a vajhoz. A joghurttal is érdemes kísérletezni, adj hozzá paradicsomot, úgy sokkal finomabb és kiadósabb lesz az úrias reggeli, melyet gyerekjáték elkészíteni.
Fűszeres török tojás
Hozzávalók 1 személyre
- 3 evőkanál görög joghurt
- 1 csipet só
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál chilipehely
- 1 teáskanál oregánó
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 marék petrezselyem
- 1 marék metélőhagyma
Elkészítés:
A joghurtot mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, fokhagymát és az apróra kockázott paradicsomot.
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá az olajat, füstölt paprikát, Cayenne-borsot, chilipelyhet és oregánót, melegítsük még 1-2 percig.
A tojást 2 kis tálba üssük fel.
Egy lábasban melegítsünk vizet, majd adjuk hozzá a fehérborecetet. Amikor a víz gyöngyözik, óvatosan engedjük bele a tojásokat és főzzük 2-3 percig.
Tálalás:
A joghurtot szépen simítsuk tányérra. A joghurtra helyezzük rá a tojásokat, majd csorgassuk rá a fűszeres vajat.
Az elkészült tojást friss, finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával szórjuk meg.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!