Friss, nyári saláta aranybarnára sütött garnélarákkal és mézes-citrusos dresszinggel

garnélasaláta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron semmi nem esik jobban egy friss, könnyű salátánál, az pedig csak bónusz, ha még laktató is.

A nyári kánikulában nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, sokkal jobban esik valamilyen friss saláta. Igen ám, de hogyan lehet egy saláta egyszerre könnyed és laktató? Ha tenger gyümölcsei, jelen esetben garnéla kerül bele sokkal finomabb és összetettebb fogás lesz, ráadásul az alábbi verzióban még gouda sajt is van, így biztosan eltelít.

Érdemes konyhakész, tisztított rákot venni, úgy tényleg se perc alatt készül el a fogás. A zöldségeket nyugodtan lehet variálni, ízlés szerint másikkal helyettesíteni, viszont az öntetet nem érdemes lehagyni róla. A dresszinget csak a tálalásnál öntsük rá, különben gyorsan megfonnyad a zöldsaláta.

Garnélarákos saláta

garnélasaláta

Hozzávalók 6 személyre

Saláta:

  • 340 gramm zöldsaláta (kevert)
  • 1 darab avokádó
  • 1 fej lilahagyma
  • 200 gramm koktélparadicsom
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 500 gramm garnélarák (tisztított)
  • 150 gramm gouda sajt
  • olívaolaj (sütéshez)
  • ízlés szerint Provence fűszerkeverék

Dresszing:

  • 3 nagy evőkanál tejföl (kb. 60 gramm)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab lime leve
  • 1 evőkanál méz
  • frissen őrölt tarkabors, só
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított rákot szórjuk meg a fűszerkeverékkel, alaposan rázzuk össze. Egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a rákot, mindkét oldalát 3-4 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a külseje. Tegyük félre.

Az avokádót vágjuk félbe, kanalazzuk ki a húsát, majd a kaliforniai paprikával együtt vágjuk kockákra. A lilahagymát hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre, a koktélparadicsomokat félbe, a sajtot reszeljük le. Keverjük össze a zöldségeket a salátával, keverjük bele a reszelt sajtot, majd a rákot is. 

A dresszing összetevőit keverjük ki egy tálban, majd közvetlenül tálalás előtt csurgassuk a salátára, óvatosan keverjük vele össze. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük