Forró, krémes gesztenyés kávé: desszertként is megállja a helyét

gesztenyéskávé
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyira különleges, izgalmas és finom, hogy szinte olyan, mint egy édes pohárdesszert, kávérajongóknak különösen ajánljuk.

Igazi őszi finomság a gesztenyés kávé, akár még ebéd utáni desszertként is megállja a helyét, de tökéletes napindító is lehet. A gesztenye szirup formájában kerül az italba, meg kell sütni sütőben, majd pürévé darálni cukorsziruppal és vaníliával együtt - aki szeretne, fahéjat is tehet bele. Bár csak pár szem sült gesztenye kell a kávéhoz, érdemes egy nagy adagot sütni, ha már nekiállsz, mert elég időigényes az elkészítése - erről itt írtunk korábban.

A kész szirupot teheted eszpresszóba, hosszú kávéba, felöntheted tejjel, tehetsz rá tejszínhabot, de egy kis pirított mandulával vagy dióval megszórva pohárdesszertként is tálalhatod.

Gesztenyés kávé

gesztenyéskávé2

Hozzávalók 2 pohárhoz

Szirup:

  • 6 szem gesztenye
  • 150 gramm cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 300 milliliter víz

Kávé:

  • 250 milliliter kávé
  • 250 milliliter gőzölt tej
  • opcionális tejszínhab
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyét süssük meg az itt leírtak alapján. Érdemes egy nagy adagot sütni, de a kávéhoz csak 6-7 szemre lesz szükség.

Ha kihűlt a gesztenye, pucoljunk meg kb. 6 darabot, majd tegyük aprítógépbe, vágjuk durvára.

Közben egy kis lábasban melegítsük össze a vizet és a cukrot. Mikor a cukor elolvadt, kapcsoljuk le a lángot, hagyjuk picit hűlni.

Öntsük a cukorszirupot és a vaníliakivonatot a gesztenyére, majd alaposan dolgozzuk össze, míg püré nem lesz belőle. Ha kész, szűrjük át egy apró lyukú szitán, majd tegyük félre.

Készítsünk elő 2 bögrét. Tegyünk mindegyikbe ízlés szerint 2-3 evőkanál gesztenyés cukorszirupot. Osszuk el köztük a kávét, majd keverjük alaposan össze a sziruppal. Mehet rá a gőzölt, forró tej is. Aki szeretné, tejszínhabbal is megkoronázhatja.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük