Ropogós héjú, foszlós házi kenyér: a kovászosnál nincs finomabb
A kovászos kenyérnek nincs párja. Otthon is bátran próbálkozhatsz vele, néhány bevált praktikával jól fog sikerülni.
Bármilyen diétába is fogsz, a kenyérről nem kell lemondanod, mindössze megválogatnod a hozzávalóit. Sorsfordító felfedezés lesz rájönni, hogy ez a pékáru igenis lehet egészséges, rostban és fehérjében gazdag, illetve még gluténmentes is.
A tartalmas hozzávalók miatt ne számíts arra, hogy olyan állaga lesz, mint egy légies bagettnek, azonban ha egyszer megkóstolod, akkor (fűszeres íze és könnyű elkészíthetősége mellett) épp a tömörsége miatt fogsz beleszeretni.
A megadott mennyiségek egy kb. 12x25 cm-es sütőformára elegendők. Nagyobb tepsiben is sütheted, akkor viszont laposabb lesz a kenyér.
150 ml vízben keverjük el az őrölt lenmagot, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt besűrűsödjön.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd csepegtessük bele az olajat, a lenmagkeveréket és az almaecetet, és kis adagokban a maradék vizet. Dolgozzuk őket össze, és ha szükségesnek látjuk, adjunk a masszához 2-3 evőkanálnyi vizet. (Nem kell megijedni, normális, hogy a tészta nagyon sűrű.)
Kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsuk egyenletesre a felszínét, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45-50 percig.
Ellenőrzésképpen szúrjunk bele egy fogpiszkálót: ha anélkül ki tudjuk húzni, hogy a tészta ráragadna, akkor a kenyér elkészült.
Tipp: az említett fűszerek mellett kipróbálhatod fekete olajbogyóval vagy szárított paradicsommal is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu