Krémes gombamártás baconnel keverve: kakukkfűvel a legfinomabb

baconosgomba
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig kell hozzá valami, mégis ízekben gazdag az alábbi gombamártás, a zöldfűszer és a füstös szalonna teszi azzá.

Egyszerű, gyors és isteni finom a selymes gombaszósz, amely főtt tésztával egybeforgatva, de húsok mellé is tökéletes. A tejszínes mártást kakukkfű és bacon ízesíti, a friss zöldfűszer a legjobb választás (3-4 ág), de szárítottal is működik a recept. Szeletelt bacon helyett nyugodtan használj házi szalonnát, az a lényeg, hogy húsosabb fajta legyen, és minél füstösebb, annál jobb. 

Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, egy kevés fehérbort is önthetsz a gombára, a kakukkfű mellé pedig friss petrezselymet is keverhetsz. Az alábbi mennyiség 4 főnek, kb. 400 gramm tésztára elég, de nyugodtan emeld meg a mennyiségeket, ha szükséges.

Gombamártás baconnel

gombásbaconos

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 ek olívaolaj
  • 200 gramm csiperkegomba
  • 5 szelet bacon
  • 250 ml tejszín
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A baconszeleteket vágjuk hosszában félbe, majd kis darabokra.

A bacont dobjuk egy serpenyőbe, majd addig pirítsuk, míg kisül a zsírja – nem kell teljesen ropogósra –, tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékra dobjuk rá a gombát, ha szükséges, adjunk hozzá olívaolajat. Szórjuk rá a kakukkfüvet, majd pirítsuk meg a gombaszeleteket. Először levet enged, várjuk meg, míg az elpárolog, utána fog pirulni.

Öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá a pirult bacont. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük egészen kicsire a lángot, gyöngyözve főzzük 2-3 percig, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges.

Rögtön, tésztával vagy húsok mellé kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük