Krémes gombamártás baconnel keverve: kakukkfűvel a legfinomabb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Alig kell hozzá valami, mégis ízekben gazdag az alábbi gombamártás, a zöldfűszer és a füstös szalonna teszi azzá.
Egyszerű, gyors és isteni finom a selymes gombaszósz, amely főtt tésztával egybeforgatva, de húsok mellé is tökéletes. A tejszínes mártást kakukkfű és bacon ízesíti, a friss zöldfűszer a legjobb választás (3-4 ág), de szárítottal is működik a recept. Szeletelt bacon helyett nyugodtan használj házi szalonnát, az a lényeg, hogy húsosabb fajta legyen, és minél füstösebb, annál jobb.
Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, egy kevés fehérbort is önthetsz a gombára, a kakukkfű mellé pedig friss petrezselymet is keverhetsz. Az alábbi mennyiség 4 főnek, kb. 400 gramm tésztára elég, de nyugodtan emeld meg a mennyiségeket, ha szükséges.
Gombamártás baconnel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 ek olívaolaj
- 200 gramm csiperkegomba
- 5 szelet bacon
- 250 ml tejszín
- 1 csipet só
- 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
Elkészítés:
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A baconszeleteket vágjuk hosszában félbe, majd kis darabokra.
A bacont dobjuk egy serpenyőbe, majd addig pirítsuk, míg kisül a zsírja – nem kell teljesen ropogósra –, tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékra dobjuk rá a gombát, ha szükséges, adjunk hozzá olívaolajat. Szórjuk rá a kakukkfüvet, majd pirítsuk meg a gombaszeleteket. Először levet enged, várjuk meg, míg az elpárolog, utána fog pirulni.
Öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá a pirult bacont. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük egészen kicsire a lángot, gyöngyözve főzzük 2-3 percig, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges.
Rögtön, tésztával vagy húsok mellé kínáljuk.
Fotó: Getty Images