Elképesztően finom gombás rizs: pirított hagyma is kerül a köretbe
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az egyik legfinomabb rizses köretbe gomba és hagyma kerül, a fűszerezésénél az őrölt fekete borssal érdemes bőkezűen bánni.
A köretek között a rizs mindig másodlagos a krumpli mellett, sokan unalmasnak vélik, pedig nagyon sokféle módon tehető izgalmassá. Az egyik legízletesebb változatban gombával készül, nagyon tartalmas, laktató, vegetáriánusok még magában is fogyaszthatják, köretként pedig mindenféle húshoz - legyen az rántott szelet, sült hús vagy fasírt - remekül passzol.
A gombás köret akkor lesz a legfinomabb, ha hagyma is kerül bele, általában mindig 1 nagyobb fej vöröshagymát szoktam beletenni, de ha kisebb fej lapul a kamrámban, akkor kettőt szoktam felhasználni. Ha 2 fejjel dolgozom, néha vegyítem, az egyik lila, a másik vörös, nagyon jó ízzel ruházzák fel a rizses finomságot.
Bátran használd a borsot, mikor fűszerezel, nagyon jól áll a gombának, amikor pedig elkészül a köret, friss petrezselyem és újhagyma is mehet bele. Mivel itt van a medvehagymaszezon is, újhagyma helyett azzal is bátran lehet gazdagítani a gombás rizst.
Gombás-hagymás rizs
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 darab újhagyma
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj vagy vaj
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre (3-4 perc), majd keverjük hozzá a tetszőlegesen felszeletelt gombát, pirítsuk meg.
Miközben a gomba pirul, vizet enged, várjuk meg, míg teljesen elfő alóla (8-12 perc), majd keverjük hozzá a rizst. Körülbelül 2 perc után öntsük rá a vizet, fűszerezzük sóval és borssal, majd lefedve főzzük. Miközben a rizs puhul, keverjük át, majd amikor elkészült (10-20 perc), adjuk hozzá a finomra vágott újhagymát és a petrezselymet.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors