Szuper krémes lasagne gombával: sajtos besamel kerül a rétegek közé

gombas-lasagne
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kétféle sajt gazdagítja a lasagnét, ennek köszönhetően elképesztően krémes lesz, míg a tetején pirult és ropogós.

Ha kedveled a lasagnét – és ki ne szeretné? –, akkor érdemes kipróbálnod ezt a besamellel, sajttal és gombával rétegzett változatot is! Teljesen más ízélményt nyújt, mint a klasszikus bolognais, viszont ugyanolyan krémes, szaftos és mennyei.

Az alábbi receptben a gomba a főszereplő, amely mellé friss spenót kerül, ez a páros verhetetlen, bármilyen ételről legyen is szó. Természetesen a sajt sem hiányozhat egy jó lasagnéból, ebbe a verzióba kétféle is kerül: parmezán és gouda gazdagítja. A rétegek között, ahogy megolvad, nyúlós és krémes lesz, míg a tetején megpirul, tökéletes lesz a végeredmény.

Gombás lasagne

gombas-lasagne2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 12 lap lasagnetészta
  • 70 ml olívaolaj
  • 700 g csiperkegomba
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 125 g bébispenót
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 80 g vaj
  • 40 g liszt
  • 6 dl tej
  • 1 csipet szerecsendió
  • 100 g parmezán
  • 200 g gouda sajt
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A spenótot mossuk át.

Az olaj felét forrósítsuk fel egy széles, mély serpenyőben, dobjuk rá a gombát. Addig süssük, míg elpárolog alóla a víz, picit megpirul, kb. 8-10 percig. Közben sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük. Ha már kezd pirulni, dobjuk rá a spenótot, fonnyasszuk 2-3 percig, hogy kicsit összeessen, könnyebb legyen majd rétegezni. Szedjük egy tányérra a gombás-spenótos keveréket.

Forrósítsuk fel a maradék olajat is ugyanebben a serpenyőben: dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük puhára kb. 5 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát is, majd 1 perc után a vajat is dobjuk rá. Amikor elolvadt a vaj, szórjuk rá a lisztet, keverjük össze a hagymás-vajas alappal. Fél perc után fokozatosan öntsük fel a tejjel, közben kevergessük. Addig főzzük kevergetve, míg besűrűsödik. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Végül keverjük bele a parmezán felét. Mikor elolvadt benne, húzzuk le a tűzről a szószt.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A lasagnetésztát tegyük egy sorban (ez fontos, különben összeragadnak!) egy hőálló tálba, öntsük le forrásban lévő vízzel, hagyjuk benne állni 2-3 percet, így picit megpuhul, hajlítható lesz, könnyebb lesz elrendezni a tepsiben. Szűrjük le, öntsük fel hideg vízzel.

Vegyünk magunk elé egy kb. 20x25 centis tepsit, majd oszlassunk el az alján egy merőkanál besamelt. Erre tegyünk annyi tésztalapot, amennyi befedi az alját, majd a maradék besamel egyharmadát oszlassuk el rajta. Szórjuk a tetejére a gombás-spenótos keverék és a reszelt gouda sajt egyharmadát. Erre jöhet egy újabb réteg lap, majd ismét szósz, illetve a gomba és sajt második harmada. Ezt ismételjük meg még egyszer, majd a maradék parmezánt is szórjuk a tetejére.

Toljuk a sütőbe 30 percre a lasagnét. Ha a teteje túlzottan pirulna, fedjük le fóliával, úgy süssük készre.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük