Olasz rizsgolyó, avagy arancini háromféle sajttal: belül krémesre, kívül ropogósra sül
Kétféle sajt van a rizsbe keverve, a golyó közepébe pedig mozzarella kerül, sajtrajongóknak kötelező elkészíteniük.
A rizottó az olasz konyha egyik legnépszerűbb fogása. Éttermekben gyakran rendelik az olasz ételek szerelmesei, otthon azonban nem sokan vállalkoznak az elkészítésére, mivel könnyen el lehet rontani. Fontos, hogy mindig rizottórizzsel dolgozz, ilyen az arborio vagy a carnaroli, ezek mind szépen magukba szívják a folyadékot, miközben krémesítik a fogást.
A rizottó készítése türelmet igényel. A fogást lassú vagy közepes láng felett főzd, és folyamatosan figyeld. Amikor a folyadékot hozzáadod, szakadatlanul járjon a kezed, kevergesd, úgy nem fog odaégni, valamint látni fogod, mikor szívta magába, mikor jöhet a következő adag. A folyadékot mindig apránként adagold a rizshez, úgy lesz tökéletes, krémes a textúrája.
A megtisztított gombát tetszés szerint szeleteljük fel, majd serpenyőben, kevés olajon pirítsuk 10 percig. Tegyük félre.
Egy másik lábasban vagy magas falú serpenyőben a finomra vágott hagymát kevés olajon pirítsuk 4-5 percig, majd forgassuk hozzá a rizst. Mikor opálossá váltak a szemek, adjuk hozzá a fehérbort, közben folyamatosan kevergessük. Mikor az alkohol elpárolgott, akkor merőkanalanként kezdjük el adagolni az alaplevet. Mindig egy merőkanállal adjunk hozzá, várjuk meg, míg magába szívja a rizs, utána jöhet a következő. Ezt addig ismételjük, míg megpuhul a rizs.
A gombát keverjük a rizshez, adjuk hozzá a krémsajtot és a parmezánt, valamint fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.
A kész rizottót finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk, ha pedig sajtrajongók vagyunk, akkor ne sajnáljuk róla a plusz reszelt sajtot.
Fotó: Getty Images