Olasz rizsgolyó, avagy arancini háromféle sajttal: belül krémesre, kívül ropogósra sül
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Kétféle sajt van a rizsbe keverve, a golyó közepébe pedig mozzarella kerül, sajtrajongóknak kötelező elkészíteniük.
Az arancini, avagy az olasz rizsgolyó nagy népszerűségnek örvend itthon is, hiszen akár maradék rizsből is el lehet készíteni, ráadásul viszonylag olcsó receptről van szó. Mégis akkor lesz az igazi, ha rizottórizsből készül, ugyanis ez a fajta sokkal ragacsosabb, kevésbé fő szét, könnyebb formázni.
Első lépésként rizottót kell főzni, itt írtunk róla korábban, hogyan lesz tökéletes, a jó minőségű száraz fehérbor, az alaplé és a rizottórizs kötelező eleme. Az alapba parmezánt és mascarponét kell keverni, majd ki kell hűteni a masszát. Ha ezzel megvagy, akkor már csak gombócokat kell formázni belőle, megtölteni mozzarellával, panírozni, majd kisütni. Lehet, hogy nem a leggyorsabb recept, de biztosan az egyik legfinomabb.
Arancini
Hozzávalók 10 darabhoz
- 300 gramm rizottórizs
- 1.2 liter alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál vaj/olaj
- 100 milliliter fehérbor (száraz)
- 50 gramm parmezán
- 100 gramm mozzarella
- 80 gramm mascarpone
- 150 gramm zsemlemorzsa
- 100 gramm liszt
- 2 darab tojás
- olaj (a sütéshez)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, majd 1 evőkanál olajon dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a rizottórizst, majd keverjük át alaposan a hagymával. 1 perc után öntsük rá a fehérbort, majd 2-3 percig főzzük így is, míg a bor el nem párolog.
Adjunk hozzá 1 merőkanál alaplevet, majd mikor a rizs magába szívta, jöhet a következő adag. Ezt addig folytassuk, míg az összes levet magába nem szívja és meg nem puhul a rizs. Ekkor keverjük bele a parmezánt és a mascarponét. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a tűzről, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt formáznánk, tegyük a hűtőbe legalább 30-60 percre.
Amíg hűl a rizs, a mozzarellát vágjuk falatnyi darabokra, kisebb kockákra.
A kihűlt rizsből formázzunk golyókat, majd tegyünk mindegyik közepébe egy darab mozzarellát.
A lisztet tegyük egy tálba, a tojást egy másikba, a zsemlemorzsát egy harmadikba. A tojáshoz adjunk egy kevés sót, verjük fel. A rizsgolyókat panírozzuk be a szokásos, tehát liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben.
Forrósítsunk bő olajat egy serpenyőben, majd tegyünk bele annyi rizsgombócot, amennyi kényelmesen elfér, 2-3 percig süssük őket. Mikor a panír aranybarna, elkészültek.
Fotó: Getty Images