Ráérős reggeli tojással és zöldségekkel: a sütőben érnek össze az ízek

3
Nyomtatás
spenotos-frittata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ne csak egy kávéval indítsd a reggeleket, egy fehérjében és vitaminokban gazdag reggelinél kevesebb jobb dolog létezik!

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, úgyhogy miért is ne adnánk meg a módját? Természetesen hétköznap reggelente nem feltétlenül van idő összedobni egy frittatát, de hétvégén érdemes rászánni az időt egy tápláló, laktató, meleg reggelire.

A frittata, avagy a tojáslepény egy szuper recept, ráadásul rengetegféleképpen variálható az alap, szinte bármilyen zöldséggel működik, ami éppen a hűtődben lapul. A gomba és a spenót mellé tehetsz kaliforniai paprikát, cukkinit, padlizsánt, annál finomabb és mutatósabb lesz, minél színesebb zöldségekkel készíted. 

Ebbe a verzióba sajt is került, a karakteres parmezán tökéletes választás, de lágyabb ízekkel is tökéletesen működik a recept.

Gombás-spenótos tojáslepény

gombas-spenotos-lepeny

Hozzávalók 8 szelethez

  • 10 nagy db tojás
  • 80 ml tej
  • 1 csapott tk.
  • ízlés szerint bors
  • 50 g parmezán
  • 2 ek olaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g csiperkegomba
  • 250 g bébispenót
  • a tetejére parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, a spenótot mossuk át. A hagymákat hámozzuk meg, a lilát vágjuk félbe, majd vékony szeletekre. A fokhagymát reszeljük le.

Egy tálban keverjük össze a tojásokat a tejjel, majd adjuk hozzá a sót, borsot, parmezánt is.

Egy sütőbe is betehető, 25 centi átmérőjű serpenyőben forrósítsunk olajat. Dobjuk rá a hagymát és a gombát, majd dinszteljük addig, míg a hagyma puha, a gomba pedig pirult nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk együtt is 1 percig, majd mehet rá a spenót is, fonyasszuk meg 2-3 perc alatt. Oszlassuk el egyenletesen a zöldségeket a serpenyőben.

A tojásos keveréket öntsük rá a zöldségekre, hogy mindenhova jusson belőle. 5-7 percig süssük így a keveréket, míg az alja halványbarna nem lesz. Szórjunk a tetejére parmezánt, majd toljuk a sütőbe 10-15 percre, míg a teteje is picit megpirul. Az nem baj, ha a közepe még picit remegős.

Vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk 10 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon