Vegán parmezán négy hozzávalóból: fűszerként is használhatod

Vegan-parmezan-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A növényi sajtpótlók ötlete nem új keletű, hiszen igazi megváltásként szolgálnak azok számára, akik nem esznek tejterméket. Most egy izgalmas parmezán-összeállítást mutatunk.

A parmezán az egyik kedvenc sajtfajtám, és különlegesebb alkalmakkor, ha például egy ínycsiklandó bolognairól vagy lasagnéról van szó,  nem tudok ellenállni neki. Azonban jó ideje nem eszem tejterméket, ezért felmerült bennem a gondolat, hogy milyen lehet növényi alapanyagokkal pótolni az ínyenc sajtot.

A cél egy olyan alternatíva megtalálása volt, ami nem hidrogénezett növényi olajokból készül, mint a legtöbb növényi sajt, hanem teljes értékű, egészséges és finom is. Kutatásaim során ezt az opciót találtam a legszimpatikusabbnak, azonban olvastam dióval készülő változatokról, és olyanról is, amelyben a sót és a fokhagymát misopaszta váltja ki. 

A fokhagymás változat nagyon kellemes, fűszer helyett is használható alternatíva. Klasszikus parmezános aromákra ne számíts, a felhasznált sörélesztőpehely miatt azonban – amely enyhén sajtra emlékeztető ízével népszerű sajtpótló a növényi diétákban – ízletes helyettesítője lehet. Ha pedig többet is megtudnál a szépségvitaminként is emlegetett sörélesztő fantasztikus tulajdonságairól, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.

Az így készült parmezánt minden olyan fogásra rászórhatod, amelyre az eredeti változatot javasolja a recept.

Vegán parmezán

Vegan-parmezan

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 0.5 bögre nyers kesudió (80-100 g)
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 0.5 tk tengeri só
  • 0.25 tk fokhagyma-granulátum
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk minden alapanyagot egy aprítógépbe, és alaposan zúzzuk össze őket.

Nem szükséges, hogy teljesen porállagú legyen: akkor lesz igazán jó, ha kisebb-nagyobb kesudarabok még megmaradnak benne.

Kanalazzuk egy légmentesen záródó üvegbe, és hűvös helyen tároljuk. Ha nagyon meleg a lakásunk, tegyük hűtőbe.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük