Vegán parmezán négy hozzávalóból: fűszerként is használhatod

Nyomtatás
Vegan-parmezan-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A növényi sajtpótlók ötlete nem új keletű, hiszen igazi megváltásként szolgálnak azok számára, akik nem esznek tejterméket. Most egy izgalmas parmezán-összeállítást mutatunk.

A parmezán az egyik kedvenc sajtfajtám, és különlegesebb alkalmakkor, ha például egy ínycsiklandó bolognairól vagy lasagnéról van szó,  nem tudok ellenállni neki. Azonban jó ideje nem eszem tejterméket, ezért felmerült bennem a gondolat, hogy milyen lehet növényi alapanyagokkal pótolni az ínyenc sajtot.

A cél egy olyan alternatíva megtalálása volt, ami nem hidrogénezett növényi olajokból készül, mint a legtöbb növényi sajt, hanem teljes értékű, egészséges és finom is. Kutatásaim során ezt az opciót találtam a legszimpatikusabbnak, azonban olvastam dióval készülő változatokról, és olyanról is, amelyben a sót és a fokhagymát misopaszta váltja ki. 

A fokhagymás változat nagyon kellemes, fűszer helyett is használható alternatíva. Klasszikus parmezános aromákra ne számíts, a felhasznált sörélesztőpehely miatt azonban – amely enyhén sajtra emlékeztető ízével népszerű sajtpótló a növényi diétákban – ízletes helyettesítője lehet. Ha pedig többet is megtudnál a szépségvitaminként is emlegetett sörélesztő fantasztikus tulajdonságairól, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.

Az így készült parmezánt minden olyan fogásra rászórhatod, amelyre az eredeti változatot javasolja a recept.

Vegán parmezán

Vegan-parmezan

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 0.5 bögre nyers kesudió (80-100 g)
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 0.5 tk tengeri só
  • 0.25 tk fokhagyma-granulátum
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk minden alapanyagot egy aprítógépbe, és alaposan zúzzuk össze őket.

Nem szükséges, hogy teljesen porállagú legyen: akkor lesz igazán jó, ha kisebb-nagyobb kesudarabok még megmaradnak benne.

Kanalazzuk egy légmentesen záródó üvegbe, és hűvös helyen tároljuk. Ha nagyon meleg a lakásunk, tegyük hűtőbe.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon