Görög, citromos csirkenyárs krémes tzatzikivel: grillezzünk, amíg lehet

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van még hátra pár meleg nyári nap, úgyhogy most van még itt az ideje a grillezésnek. Ha a kedvenc zöldségeinknek már nincsen szezonja, akkor húst is grillezhetünk különlegesebben.

A csirkenyárs nyári verziója a görög, citromos csirkehús, amely mellé krémes, joghurtos tzatziki és friss, omlós pita dukál. Az édes, lédús paradicsom éppen nyár végén éli szezonját, úgyhogy nyugodtan dobhatunk pár szemet belőle is a grillrácsra. 

A görög csirkenyárs titka az idő

A hús titka a pácban és az időben rejlik. Egy citromos, oregánós, fokhagymás, ecetes pácot kell kikeverni, majd ebbe kell beleforgatni a csirkemellfilét. Fontos, hogy minél többet álljon a hús ebben a pácban: minimum 45 percet, de inkább 2-3 órát. 

Ha nincs otthon grillünk, egy nagyobb, lapos serpenyőben is megsüthetjük a nyársakat. Fontos, hogy ha fából készült nyársat használunk, legalább 30 percre áztassuk be vízbe a sütés kezdete előtt. Fémnyársnál nem szükséges ez a lépés. 

Görög csirkenyárs

csirkenyársrecept.gif

Hozzávalók 6 adaghoz:

Csirkenyárs

  • 750 gramm csirkemellfilé
  • 3 evőkanál citromlé (friss)
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál oregánó (szárított)
  • 1 teáskanál petrezselyem (szárított)
  • 0.5 teáskanál koriander
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tzatzikit a fent linkelt recept alapján, tegyük be a hűtőbe hűlni.

A csirkemellfilét vágjuk kockákra, a fokhagymát zúzzuk össze. A hús kivételével keverjük össze az összes alapanyagot, majd adjuk hozzá a csirkemellfilét, alaposan keverjük össze, hogy a pác mindenhol befedje.

A tálat fedjük le, majd tegyük a hűtőbe legalább 45 percre, de minél tovább áll, annál jobb.

Amíg a hús áll a pácban, áztassuk be a nyársakat legalább 30 percre hideg vízbe - ha fából készültet használunk. A grillt melegítsük elő.

Húzzuk fel a csirkét a nyársra, olajozzuk meg a grillrácsot. Mindkét oldalát süssük 4-4 percig, amíg a csirke teljesen át nem sül.

A nyársakat a hideg, krémes tzatzikivel és pitával tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük