Görög cukkinitócsni percek alatt: kapor és menta is kerül bele

Cukkinitocsni
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a recept a cukkini felhasználásának egyik legjobb módja: gyorsan készül, és a mediterrán fűszerezés abban is segít, hogy ne váljon unalmassá ez a szuper zöldség.

Az egyszerű ízű cukkinit szerencsére nagyon sokféle módon elkészítheted, így diétásabb menüben is gyakran felhasználhatod. Ebbe a tócsniba egy görögös ízvilágú fűszerkeverék kerül, amely robbanásszerűen árad szét a szádban minden harapásnál. Az étel élvezeti értékét pedig tovább növeli a roppanós külső réteg és a krémes, puha belső. 

A kolokithokeftedes, azaz cukkinitócsni vagy lepény a görög konyha egyik tradicionális étele, amelyet főként előételként fetával, tzatzikivel vagy joghurtos mártogatóssal kínálnak.

Görög cukkinitócsni

Cukkinitocsni 1

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 700 g cukkini
  • 2 ek őrölt lenmag
  • 6 ek forró víz
  • 2 csokor friss kapor (apróra vágva)
  • 1 csokor friss menta (apróra vágva)
  • 5 db zöldhagyma (felkarikázva)
  • 2 tk őrölt kömény
  • 0.25 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk
  • 2 csipet bors
  • 45 g liszt
  • 100 g pankomorzsa
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a cukkinit, és a héjával együtt reszeljük le nagy lyukú reszelőn, vagy dobjuk rövid időre aprítógépbe.

A lenmaglisztet keverjük össze a meleg vízzel, és hagyjuk, hogy pár perc alatt besűrűsödjön. (Ez a lentojás, ez tartja majd össze a tócsnit sütés közben.)

Egy nagyobb edényben keverjük össze a kaprot, a mentát, a zöldhagymát, a köményt, a szerecsendiót, fél teáskanál sót, a borsot, a lisztet és pankomorzsát.

Nyomkodjuk ki a cukkini levét: ezt kisebb mennyiségekben, a két kezünk közé fogva is megtehetjük, vagy használhatunk hozzá egy tiszta konyharuhát is. Fontos, hogy nagyon kevés folyadék maradjon a zöldségben.

Adjuk a besűrűsödött lentojást és a cukkinit a lisztes fűszerkeverékhez, és kézzel keverjük össze őket.

Formázzuk lepény alakúra a tócsnikat (egy darabhoz 2 evőkanálnyi tésztát használva), és helyezzük egymás mellé sütőpapírral fedett tálcára.

Tegyük őket az olajjal felhevített serpenyőbe, és 6-7 perc alatt süssük ropogósra. Félidőnél ne felejtsük el megfordítani őket!

Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon