Az eredeti görög saláta receptje
A görög saláta köretnek és főételnek egyaránt tökéletes.
Az egyszerű ízű cukkinit szerencsére nagyon sokféle módon elkészítheted, így diétásabb menüben is gyakran felhasználhatod. Ebbe a tócsniba egy görögös ízvilágú fűszerkeverék kerül, amely robbanásszerűen árad szét a szádban minden harapásnál. Az étel élvezeti értékét pedig tovább növeli a roppanós külső réteg és a krémes, puha belső.
A kolokithokeftedes, azaz cukkinitócsni vagy lepény a görög konyha egyik tradicionális étele, amelyet főként előételként fetával, tzatzikivel vagy joghurtos mártogatóssal kínálnak.
Mossuk meg a cukkinit, és a héjával együtt reszeljük le nagy lyukú reszelőn, vagy dobjuk rövid időre aprítógépbe.
A lenmaglisztet keverjük össze a meleg vízzel, és hagyjuk, hogy pár perc alatt besűrűsödjön. (Ez a lentojás, ez tartja majd össze a tócsnit sütés közben.)
Egy nagyobb edényben keverjük össze a kaprot, a mentát, a zöldhagymát, a köményt, a szerecsendiót, fél teáskanál sót, a borsot, a lisztet és pankomorzsát.
Nyomkodjuk ki a cukkini levét: ezt kisebb mennyiségekben, a két kezünk közé fogva is megtehetjük, vagy használhatunk hozzá egy tiszta konyharuhát is. Fontos, hogy nagyon kevés folyadék maradjon a zöldségben.
Adjuk a besűrűsödött lentojást és a cukkinit a lisztes fűszerkeverékhez, és kézzel keverjük össze őket.
Formázzuk lepény alakúra a tócsnikat (egy darabhoz 2 evőkanálnyi tésztát használva), és helyezzük egymás mellé sütőpapírral fedett tálcára.
Tegyük őket az olajjal felhevített serpenyőbe, és 6-7 perc alatt süssük ropogósra. Félidőnél ne felejtsük el megfordítani őket!
Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu