Ropogós réteslapok házi vaníliakrémmel töltve: a bougatsa mennyei görög sütemény
Érdemes kipróbálni más nemzetek klasszikus süteményeit is, ez a vaníliás-grízes csoda mennyei, ráadásul nem nehéz elkészíteni.
A görögök narancstortájának nincsen párja, a portokalopita nagyon szaftos és gyümölcsös, ugyanis citrusos cukorszirup járja át a tésztáját. Bár az elkészítése időigényes, kezdők is bátran nekiállhatnak, ugyanis maguk a részfolyamatok elképesztően egyszerűek. Nem kell tésztát gyúrnod vagy nyújtanod, kész réteslapok képezik a sütemény alapját.
Ez a torta nem csak az elnevezésében narancsos, mind a gyümölcs héja, mind a húsa belekerül, sőt, van, amelyiket egészben darálják bele. Épp emiatt fontos, hogy kezeletlen, bionaranccsal dolgozz!
Ne rémülj meg a cukor mennyiségétől, a szirupnak ennyivel lesz megfelelő az állaga, ráadásul ahogy beszivárog a tésztarétegek közé, szépen eloszlik.
A feljebb olvasható mennyiségek egy 23x33 centis tepsihez vagy 2 db 23 centi átmérőjű tortaformához elegendők.
A réteslapokat tépjük, vágjuk kisebb darabokra, majd szórjuk szét őket egy sütőpapíron. Ne fedjék egymást a darabok. Hagyjuk így 2-3 órán át, míg teljesen kiszárad a tészta, majd törjük egészen kis darabokra. (Alternatívaként kb. 70 fokos sütőben is kiszáríthatjuk a tésztát.)
Reszeljük le 3 db bionarancs héját, majd facsarjuk ki a levüket. A héjra a tortában, a lére a szirupban lesz szükség.
Míg szárad a tészta, készítsük el a szirupot: a cukrot, a vizet és a fahéjrudat melegítsük össze egy lábasban. Mikor a cukor elolvadt, keverjük bele a narancslevet, majd húzzuk le a tűzről. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd vegyük ki belőle a fahéjrudat.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit vagy 2 db 23 centi átmérőjű tortaformát.
A 2 db egész narancsot vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat. Dobjuk az egész narancsokat az aprítógépbe, majd daráljuk le.
Adjuk a ledarált narancsokhoz az olívaolajat, a narancshéjat és a cukrot, majd dolgozzuk őket össze. Adjuk hozzá a joghurtot, a tojásokat, a vaníliát, a sütőport és a szódabikarbónát. Dolgozzunk mindent egybe.
Öntsük az így kapott masszát az előkészített réteslapdarabokra, forgassuk vele egybe.
Öntsük az így kapott masszát a tepsibe, vagy osszuk szét a két tortaforma között.
Toljuk a sütőbe, a tepsiset 40-45 percig süssük, a tortaformásat 30-35 percig.
Ha elkészült, egy éles késsel vágjuk be a szeletek helyét, majd rögtön öntsük nyakon a sziruppal. Hagyjuk állni fél órát, hogy magába szívja a szirupot.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu