
Ropogós réteslapok házi vaníliakrémmel töltve: a bougatsa mennyei görög sütemény

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Érdemes kipróbálni más nemzetek klasszikus süteményeit is, ez a vaníliás-grízes csoda mennyei, ráadásul nem nehéz elkészíteni.
Ha kedveled a vaníliapudingot, de a tejbegrízt sem veted meg, imádni fogod ezt a görög süteményt, ugyanis a kettő fúziója terül el a ropogós réteslapok között. A bougatsa, vagyis a görög grízes lepény egy nagyon egyszerű, mégis imádni való édesség, mindenkinek bátran ajánlom, kezdők is elkészíthetik.
Első lépésként tejbegrízt kell főzni, majd ezt tojással krémesíteni, végül vaníliával, naranccsal és fahéjjal ízesíteni. Nagyon selymes, pudingos lesz az állaga, miközben a gríznek köszönhetően mégis harapható.
Ha tökéletes sütit szeretnél tálalni, egy dologra kell nagyon figyelni: minden egyes réteslapot kenj le olvasztott vajjal, úgy lesz igazán finom a végeredmény. Hogy a töltelék ne folyjon ki a lapok közül, a rétestészta túllogó részeit hajtsd rá a pudingra.
Bougatsa

Hozzávalók 10 szelethez
- 10 darab réteslap
- 1 liter tej
- 170 gramm búzadara
- 4 darab tojás
- 2 tk vaníliakivonat
- 200 gramm cukor
- 1 tk fahéj
- 1 darab bionarancs héja
- 150 gramm vaj (lekenni)
- porcukor (a tálaláshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Forrósítsunk tejet egy lábasban, majd adjuk hozzá a búzadarát, főzzük, míg besűrűsödik. Húzzuk le a tűzről.
Egy tálban keverjük össze a tojást, a vaníliát, a cukrot, a narancshéjat és a fahéjat. Adjuk a keveréket a tejbegrízhez, keverjük vele össze, majd tegyük vissza a tűzre, addig főzzük, míg egészen sűrű, pudingos állaga nem lesz. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni.
A vajat olvasszuk meg. Készítsük elő a réteslapokat és egy 20x30 centis tepsit.
Kenjük ki vajjal a tepsi alját és oldalait. Helyezzünk bele 5-6 réteslapot úgy, hogy mindegyik tetejét lekenjük olvasztott vajjal. A lap szélei nem baj, ha túllógnak a tepsin, sőt.
Öntsük rá a pudingot, egyenletessen oszlassuk el rajta. A túllogó széleket hajtsuk rá a pudingra. Tegyünk a tetejére is 4 réteslapot úgy, hogy mindegyiket kenjük le olvasztott vajjal, a túllógó részeket vágjuk le vagy hajtsuk vissza az előző módon.
Kenjük le a tetejét bőven vajjal, majd egy éles késsel jelöljük be, vágjuk be, hogy lesznek majd a szeletek. Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images