Márványos narancsos karácsonyi kuglóf: keleszteni nem, csak keverni kell

19
Nyomtatás
karacsonyi-kuglof
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Legyen a karácsonyi kuglóf az ünnepi asztal dísze! Percek alatt összeállíthatod a tésztát, amit az ízesítők tesznek igazán alkalomhoz illővé.

Karácsonykor a kuglóf sokféle módon kerülhet az asztalra. A kelt tésztás változat mellett a kevesebb munkával készülő kevert sütik is mennyeiek és dekoratívak. A klasszikus vaníliás, csokis, mákos mellett érdemes kísérletezni gyümölcsökkel és fűszerekkel is.

A kuglóf a fahéjtól még illatosabb, finomabb lesz, továbbá a narancs is remekül illik a karácsonyi hangulathoz. A márványozás ugyancsak sokat dob a tésztán.

Ezt a kuglófot gyorsan és egyszerűen összeállíthatod, ám érdemes figyelni néhány apróságra. Ügyelj arra, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, így a vaj könnyebben felhabosodik, ami puhább, levegősebb tésztát eredményez.

A süti száraz helyen, jól záródó dobozban több napig friss marad. Ha előre dolgoznál, akár egy-két nappal korábban is megsütheted, hiszen a kuglóf íze még finomabb lesz, ahogy a fűszerek összeérnek.

Narancsos karácsonyi kuglóf

narancsos-kuglof-recept

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 dl tej
  • 1 db narancs reszelt héja és leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A mázhoz:

  • 15 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük ki krémesre a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, a tejet, a vaníliát, a narancs reszelt héját és levét.

Szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, a fahéjat és a csipet sót, majd forgassuk a vajas keverékhez.

A tészta felét simítsuk egy vajjal kikent, liszttel megszórt, közepes méretű kuglófformába, a maradékhoz dolgozzuk hozzá a kakaóport. Ezt csorgassuk a sima masszára, és egy villa segítségével finoman kevergessük meg, hogy márványos mintát kapjunk.

Tegyük a tésztát előmelegített sütőbe, és süssük kb. 50 percig, vagy amíg a beleszúrt tű tisztán ki nem jön.

A mázhoz a csokit törjük apró darabokra, majd rakjuk egy hőálló tálba. A vajat is hozzáadva vízgőz fölött olvasszuk fel. Kevergessük addig, amíg teljesen simává, egyneművé válik, majd szórjuk hozzá a porcukrot. Ha a máz túl sűrű, fokozatosan öntsük hozzá a tejet, és keverjük simára. 

Ha a kuglóf teljesen kihűlt, csorgassuk a csokimázat a tetejére, és várjuk meg, míg megdermed.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon