Omlós tésztájú meggyes pite gazdag töltelékkel: szinte szétolvad a szádban
Ha valami igazán nosztalgikus hangulatú édességre vágysz, készítsd el a hagyományos omlós meggyes pitét, amelynek a tésztája és a tölteléke külön-külön is fantasztikus.
A spenótos-feta sajtos pite, avagy a spanakopita egy tradicionális görög étel, amely nassolnivalóként, de akár köretként is megállja a helyét. Nem nehéz az elkészítése, ha kész réteslapokkal dolgozol, csak a tölteléket kell kikeverni hozzá.
Friss és mirelit spenótot is használhatsz, ha utóbbi mellett döntesz, a receptben írtak szerint járj el, ha viszont levelest választasz, fonnyaszd meg egy kevés olajon, hagyd kihűlni, majd alaposan nyomkodd ki, mielőtt a többi alapanyaghoz kevered.
A spenót mellett a másik főszereplő a sós feta sajt, úgyhogy óvatosan bánj a fűszerekkel, mivel a sajt is ízesít. Hogy még finomabb legyen, egy kevés friss petrezselymet és parmezánt is keverhetsz a masszába, de egyik sem kötelező.
Az összeállítás előtt vegyük ki a fagyasztóból a tésztát és a spenótot, várjuk meg, míg kiolvadnak. A spenótot csöpögtessük le, nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. Dinszteljük őket puhára egy kevés olajon.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Olajozzunk ki egy 23x33 centis tepsit.
Tegyünk egy réteslapot a tepsibe, ha nem elég nagy, akár kettőt, hogy kitöltse. Kenjük le olajjal, majd tegyünk rá még egy lapot. Ezt addig ismételjük, míg legalább 7-8 lap van egymáson.
A lecsöpögtetett spenótot, a dinsztelt hagymákat, a feta sajtot, az összeaprított petrezselymet, a parmezánt, a tojásokat és a sót, borsot keverjük össze, míg krémes nem lesz a töltelék.
Oszlassuk el a tölteléket a tésztán. A tetejét fedjük be szintén 8 lappal, mindegyiket kenjük meg az olívaolajjal, a legfelsőt is.
Egy éles késsel jelöljük be a tésztán a leendő szeleteket.
Toljuk a sütőbe 50-60 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu