Krémes, fokhagymás krumplipüré: a friss rozmaringtól illatos
A krumplipüré szépsége az egyszerűségében rejlik. Alig néhány hozzávalót igényel, és szinte bármivel ízesíthető. Ezúttal egy ünnepi hangulatú, fokhagymás püréreceptet mutatunk.
A görög citromos burgonya messze nem egy szokásos sültkrumpli-recept, ízeiben és elkészítésében is eltér az általunk megszokottól.
Különlegességét az alaplével készülő fokhagymás, citrusos páclé adja, amivel a sült krumpli fogalma egy teljesen új szintre emelkedik.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel kb. 3 cm-es szeletekre, hasábokra.
A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg.
A felvágott krumplit terítsük szét egy 20x30 cm-es tepsiben, majd mehet rá az olívaolaj, a citromlé, a só, a szárított oregánó, végül pedig a fokhagymagerezdeket is reszeljük rá.
Alaposan keverjük össze az egészet, majd öntsük fel a tepsit az alaplével.
A pácban úszó krumplikat tegyük be a sütőbe, és süssük kb. 45-50 percig. Félidőben forgassuk át. Addig süssük, amíg a krumpli a lehető legtöbb alaplevet felveszi.
Ha a krumplit ropogósan szeretjük, annak sincsen akadálya. Ehhez vagy tegyük át a krumplit egy másik tepsibe, minimális főzőlével, és süssük további 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak a krumpliszélek, vagy csak merjünk le az eredeti tepsiben lévő folyadékból annyit, hogy minimális maradjon csak a krumpli alatt, és süssük tovább, szintén 20-25 percig.
A kimert főzőlevet tegyük félre, mert redukálva mennyei mártást készíthetünk belőle a megsült krumplikhoz.
Tálaláshoz kínáljunk friss bazsalikomot és citromot a köret mellé.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu