Laktató görög tésztasaláta grillezett csirkemellel: fűszeres öntetet is mutatunk
Klasszikus kedvenc újragondolva: bár meleg időben jólesnek a könnyed saláták, nem árt, ha tartalmas is az étel, ez a tésztás-csirkés verzió a tökéletes kompromisszum.
Ha te is szereted a frissítő görögsalátát, készítsd el laktatóbb verzióban, tésztával és csirkével keverve tartalmas és legalább olyan finom lesz. A dresszing is isteni, érdemes megtanulni a receptjét, más salátákat is feldobhat.
Grillszezonban a rácson érdemes sütni a fűszeres húst, de ha erre nincs lehetőséged, természetesen serpenyőben is körbepiríthatod. Fontos, hogy a tésztát al dentére főzd, és teljesen hűtsd ki, mielőtt összekevered a többi alapanyaggal, különben magába szívhatja az öntet egy részét.
Görög tésztasaláta grillcsirkével
Hozzávalók 8 személyre
Saláta:
- 500 g tészta (penne vagy fusilli)
- 500 g csirkemellfilé
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- 2 ek olívaolaj
- 1 db kígyóuborka
- 250 g koktélparadicsom
- 1 fej lila hagyma
- 90 g olívabogyó (fekete)
- 100 g feta sajt
- 0.5 csokor friss petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Dresszing:
- 180 ml extraszűz olívaolaj
- 60 ml vörösborecet
- 2 ek reszelt parmezán
- 1 ek petrezselyem (szárított)
- 0.5 tk bazsalikom
- 0.5 tk oregánó
- 0.5 tk fokhagymapor
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A dresszing hozzávalóit keverjük egybe, tegyük a hűtőbe tálalásig.
Melegítsük elő a grillt/grillserpenyőt közepes/magas fokozaton (kb. 200 fokon).
A csirkemelleket tisztítsuk meg, ha szükséges, majd kenjük be olajjal, és olasz fűszerkeverékkel, sóval, borssal ízesítsük.
Tegyük a csirkemelleket a grillre/serpenyőbe, majd oldalanként 5-6 percig süssük, vagy míg a belsejük már nem rózsaszín. (Serpenyőben lehet, több idő kell neki.) Hagyjuk őket pihenni 5 percig, majd vágjuk falatnyi darabokra.
Közben a tésztát főzzük al dentére a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre.
Közben készítsük elő a zöldségeket: az uborkát mossuk meg, kockázzuk össze, a koktélparadicsomokat és az olívabogyókat felezzük el, a lila hagymát vágjuk vékony szeletekre, a fetát kockákra, a petrezselymet aprítsuk össze.
Keverjük össze a tésztát, a csirkét, a zöldségeket, a sajtot és a petrezselymet egy nagy tálban. Mielőtt tálalnánk, forgassuk össze a dresszinggel.
-
2024-04-01 09:32:02
-
2023-07-31 09:32:01
-
2023-07-13 10:32:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!