![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fűszeres zöldséges rizs görög recept alapján – Olyan könnyed, mint egy saláta
![görögrizssaláta](https://kep.index.hu/1/0/3392/33925/339250/33925089_2597723_2a033e6f74dc14fb7078c329f5317bb1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ropogós és lédús zöldségek, sós feta sajt, citromos dresszing és pergős rizs alkotja ezt a könnyed nyári salátát.
A klasszikus görög salátánál laktatóbb, a tésztasalátánál könnyedebb a rizsből készült verzió, tökéletes nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle. Az édes paradicsom, a roppanós lilahagyma és a friss zöldfűszerek nem hiányozhatnak belőle, az egészet pedig egy könnyed citromos dresszing koronázza meg.
Eredetileg a görög verzió orzo tésztával készül, ez a tésztafajta küllemében nagyon hasonlít a rizsre, pedig durumliszt az alapja. Az orzo főzés során megőrzi az alakját, nem fő szét olyan könnyen, mint más tésztafajták, ezért tökéletes alapja lehet salátáknak, de akár rizottónak is.
Orzót a nagyobb szupermarketekből is beszerezhetünk, de ha nem jutnánk hozzá, vagy diétásabb verziót készítenénk, rizzsel helyettesíthetjük. Olyan fajta rizst érdemes választani, ami a főzés során nem lesz ragacsos vagy nyálkás, inkább pergős, harapnivaló az állaga, ezért a barna- vagy a vadrizs tökéletes hozzá.
Görög zöldséges rizs
![görögrizssaláta2](https://kep.index.hu/1/0/3392/33925/339250/33925099_8e23b4ca3c95e452480134a85b315ee8_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Dresszing:
- 80 milliliter olívaolaj
- 3 evőkanál friss citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Saláta:
- 225 gramm barna rizs/orzo
- 140 gramm feta sajt
- 1 darab kígyóuborka
- 300 gramm koktélparadicsom
- 90 gramm olívabogyó
- 1 nagy fej lilahagyma
- 3 evőkanál friss bazsalikom
- 2 evőkanál friss petrezselyem
Elkészítés:
A dresszing hozzávalóit - a megpucolt fokhagymát reszeljük le - keverjük alaposan össze. Tegyük félre.
A rizst/orzo tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, majd tegyük félre hűlni.
Amíg hűl, készítsük elő a többi hozzávalót. A fetát és a megmosott uborkát kockázzuk össze, a koktélparadicsomokat és az olívabogyót vágjuk félbe, a lilahagymát, petrezselymet, bazsalikomot aprítsuk össze.
Tegyünk mindent egy nagy tálba, alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük rá a dresszinget, azzal is keverjük egybe, hogy az öntet mindenhol bevonja a zöldségeket és a rizst. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!