Fűszeres zöldséges rizs görög recept alapján – Olyan könnyed, mint egy saláta

görögrizssaláta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ropogós és lédús zöldségek, sós feta sajt, citromos dresszing és pergős rizs alkotja ezt a könnyed nyári salátát.

A klasszikus görög salátánál laktatóbb, a tésztasalátánál könnyedebb a rizsből készült verzió, tökéletes nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle. Az édes paradicsom, a roppanós lilahagyma és a friss zöldfűszerek nem hiányozhatnak belőle, az egészet pedig egy könnyed citromos dresszing koronázza meg. 

Eredetileg a görög verzió orzo tésztával készül, ez a tésztafajta küllemében nagyon hasonlít a rizsre, pedig durumliszt az alapja. Az orzo főzés során megőrzi az alakját, nem fő szét olyan könnyen, mint más tésztafajták, ezért tökéletes alapja lehet salátáknak, de akár rizottónak is.

Orzót a nagyobb szupermarketekből is beszerezhetünk, de ha nem jutnánk hozzá, vagy diétásabb verziót készítenénk, rizzsel helyettesíthetjük. Olyan fajta rizst érdemes választani, ami a főzés során nem lesz ragacsos vagy nyálkás, inkább pergős, harapnivaló az állaga, ezért a barna- vagy a vadrizs tökéletes hozzá.

Görög zöldséges rizs

görögrizssaláta2

Hozzávalók 6 adaghoz:

Dresszing:

  • 80 milliliter olívaolaj
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors

Saláta:

  • 225 gramm barna rizs/orzo
  • 140 gramm feta sajt
  • 1 darab kígyóuborka
  • 300 gramm koktélparadicsom
  • 90 gramm olívabogyó
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 3 evőkanál friss bazsalikom
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A dresszing hozzávalóit - a megpucolt fokhagymát reszeljük le - keverjük alaposan össze. Tegyük félre.

A rizst/orzo tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, majd tegyük félre hűlni. 

Amíg hűl, készítsük elő a többi hozzávalót. A fetát és a megmosott uborkát kockázzuk össze, a koktélparadicsomokat és az olívabogyót vágjuk félbe, a lilahagymát, petrezselymet, bazsalikomot aprítsuk össze.

Tegyünk mindent egy nagy tálba, alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük rá a dresszinget, azzal is keverjük egybe, hogy az öntet mindenhol bevonja a zöldségeket és a rizst. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt tálalnánk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük