
Friss és üde görögdinnyelekvár – Ugyanúgy hűsít, mint a gyümölcs

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül

Laktató, toszkán leves kelkáposztával: ropogós bacon koronázza meg

Puha, búzadarás kevert sütemény: édes szirup járja át
A görögdinnyének már az illatát is imádom, a gyümölcsből nem tudok eleget enni.
A görögdinnye a nyár egyik legfrissítőbb gyümölcse, kánikulában akár még főétkezés helyett is ezt eszem legszívesebben. A görögdinnyéből egyébként frissítő ital, sőt, hideg leves is készülhet, de egészen meglepő módon lekvárt is főzhetünk belőle. Nemcsak élénkpiros színével fog kitűnni a polcon, hanem az íze is friss és könnyed lesz.
Mindig érett dinnyét válasszunk, hogy finom legyen a lekvárunk. Miután a dinnye sok vizet enged ki magából, így sűrítőanyagot kell hozzá választani, erre az alma a legalkalmasabb, ami ráadásul teljesen természetes és a lekvár ízét sem befolyásolja.
Görögdinnyelekvár

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm görögdinnye
- 180 gramm cukor
- 2 darab alma
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A görögdinnyét vágjuk fel, a húsát kockázzuk fel. Vegyük ki a magjait, majd a gyümölcshúst tegyük bele egy szűrőbe, hogy a felesleges nedvesség lecsepegjen. Közben az almákat is szeleteljük fel.
Tegyük egy lábasba a dinnyét, adjuk hozzá a cukrot és két evőkanál citromlevet. Fedjük le, időnként megkeverve alacsony lángon kezdjük el főzni. Főzzük nagyjából egy órát. Fél óra után tegyük bele az almákat is.
Ha készen van, botmixerrel pépesítsük a gyümölcsöt, majd még 10 percre tegyük vissza főni.
A kész lekvárt tegyük steril üvegekbe, tekerjük rájuk a fedőt és fordítsuk fejjel lefelé őket. Pokrócba tekerve várjuk meg, amíg kihűlnek.
Fotó: Getty Images