Így lesz a legfinomabb a grillezett sertésoldalas – Sütés előtt fűszeres lében fő puhára a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A grillen készült sertésoldalast érdemes előfőzni, mert úgy sokkal gyorsabban sül át a hús.
Más előnye is van az előfőzésnek, sokkal gazdagabb ízvilágúvá tehetjük az így készült oldalast - míg puhul a vízben, a húst átjárják a fűszerek, sokkal finomabb lesz. A főzőléből pedig pikáns mártás készülhet, amivel alaposan bekenjük a főtt oldalast, úgy sütjük meg majd a grillen.
Én gyakran főzöm elő a húsokat sütés előtt, mindig valamilyen új fűszerezéssel próbálom izgalmassá tenni, ebben a receptben cayenne helyett - már ha szeretjük a csípős ízeket - szárított chilipaprikát is használhatunk, kellemesen pikánssá teszi majd az oldalast. A legjobb, ha szabadban, grillen készül a hús, de grillserpenyőben is elkészíthető. A szaftos, jól fűszerezett sertésoldalas mellé kínáljunk kukoricát, káposzta- vagy burgonyasalátát.
Grillezett sertésoldalas
Hozzávalók 4 személyre
Hús:
- 1 kilogramm sertésoldalas
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 nagy csipet só
- 4 szem szegfűszeg
- 1 teáskanál cayenne-bors
Mártás:
- 3 evőkanál melasz
- 2 fej hagyma
- 4 evőkanál méz
- 2 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál almaborecet
- 1 teáskanál tabasco
Elkészítés:
Az oldalast előfőzzük - ehhez egy nagy fazékra lesz szükségünk, belepakoljuk a húst (darabokra is vághatjuk), majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A vízbe belekerül a hagyma feldarabolva, fokhagyma, só, bors, szegfűszeg, cayenne és a paradicsompüré (alaposan keverjük össze), majd addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul.
A hús főzőlevét ne öntsük ki, szűrjük le, majd ismét gyújtsunk alá, mártást készítünk belőle. Addig forraljuk, míg besűrűsödik, majd a mártáshoz írt alapanyagokat a szószba keverjük (a hagyma mehet egészben is), 8-10 percig főzzük, amíg sűrű, szirupos állagú lesz.
Forró kerti grillsütőn vagy grillserpenyőben megsütjük az oldalast, mindkét oldalán kenjük meg bőségesen a mártással, oldalanként 2-3 perc alatt elkészül a hús.
Fotó: Getty Images