![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 perces, házi gumicukor: sokkal jobb, mint a bolti
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szász Eszter vagyok, gumicukorfüggő. Nincs mit szépíteni rajta, ha veszek egy zacskóval, általában elég hamar elfogy. Mondjuk 10 perc alatt. A gumicukor szeretete a gyerekeimet is elérte, és úgy gondolom, hogy nem tilthatok meg nekik olyat, aminek magam sem tudok ellenállni.
A bolti gumicukor alapja a zselatin, ami állati eredetű fehérjéből származik, előállításához hús-és bőripari melléktermékeket használnak fel. Vegetáriánusok emiatt az összetevő miatt nem is fogyasztják.
A gumicukor története
A gumicukrot a londoni Charles Gordon Maynardtalálta fel 1909-ben. A mai legismertebb, medve alakú fajta megalkotásának ötlete Hans Riegel nevéhez fűződik. Hans 1920-ban regisztrálta a HARIBO nevet, amelyet a HAns RIegel BOnn szavakból képzett. Az első medvefigurát 1922-ben készítették el gyümölcsös zselatinból és a „Táncoló Medve" nevet kapta.
Gumicukor otthon
Ha úgy gondoljuk, hogy képtelenek vagyunk létezni ezek nélkül a kis színes rágnivalók nélkül, akkor az egészséges és tudatos életmód jegyében készítsük el házilag a gumicukrot. Ez csak elsőre hangzik bonyolultnak, a valóságban egyszerűbb, mint gondolnánk. A bolti változathoz hasonlóan az ízeket is csodásan lehet variálni, csak sokféle gyümölcslé kell hozzá.
A házi gumicukor alapja az agar-agar, vagyis tengerimoszat-kivonat. Ez a növényi alapú zselésítő anyag bármelyik bioboltban vagy élelmiszer-áruházban beszerezhető. Az agar-agar az állati eredetű zselatinhoz hasonlóan működik, por, pehely vagy lapocska formájában kapható. A gumicukor másik alkotóeleme valamilyen gyümölcslé vagy házi szörp. Ezek helyett használhatunk frissen préselt gyümölcsöt is, ilyenkor pici mézzel vagy bármilyen édesítővel ízesítsük.
Házi gumicukor
![gumicukor házilag recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291001/29100127_6a8902c5b6def31d41dcb1a1f473568f_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 milliliter gyümölcslé vagy házi szörp
- 3 gramm agar-agar
- opcionális méz vagy bármilyen édesítő
Elkészítés:
Használhatunk frissen préselt gyümölcslevet is a gumicukor készítéséhez. Ekkor 1 deciliter gyümölcslében feloldunk 2 gramm zselésítőt, majd hozzáöntjük a többi gyümölcslevet, és belekeverünk 10 dkg mézet vagy bármilyen édesítőt. Alacsony lángon főzzük, amíg a zselésítő teljesen feloldódik. Fontos, hogy nem szabad felforralni.
Formákba adagoljuk, és pár órára hűtőbe tesszük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!