10 perces, házi gumicukor: sokkal jobb, mint a bolti

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szász Eszter vagyok, gumicukorfüggő. Nincs mit szépíteni rajta, ha veszek egy zacskóval, általában elég hamar elfogy. Mondjuk 10 perc alatt. A gumicukor szeretete a gyerekeimet is elérte, és úgy gondolom, hogy nem tilthatok meg nekik olyat, aminek magam sem tudok ellenállni.

A bolti gumicukor alapja a zselatin, ami állati eredetű fehérjéből származik, előállításához hús-és bőripari melléktermékeket használnak fel. Vegetáriánusok emiatt az összetevő miatt nem is fogyasztják. 

A gumicukor története

A gumicukrot a londoni Charles Gordon Maynardtalálta fel 1909-ben. A mai legismertebb, medve alakú fajta megalkotásának ötlete Hans Riegel nevéhez fűződik. Hans 1920-ban regisztrálta a HARIBO nevet, amelyet  a HAns RIegel BOnn szavakból képzett.  Az első medvefigurát 1922-ben készítették el gyümölcsös zselatinból és a „Táncoló Medve" nevet kapta. 

Gumicukor otthon

Ha úgy gondoljuk, hogy képtelenek vagyunk létezni ezek nélkül a kis színes rágnivalók nélkül, akkor az egészséges és tudatos életmód jegyében készítsük el házilag a gumicukrot. Ez csak elsőre hangzik bonyolultnak, a valóságban egyszerűbb, mint gondolnánk. A bolti változathoz hasonlóan az ízeket is csodásan lehet variálni, csak sokféle gyümölcslé kell hozzá.

A házi gumicukor alapja az agar-agar, vagyis tengerimoszat-kivonat. Ez a növényi alapú zselésítő anyag bármelyik bioboltban vagy élelmiszer-áruházban beszerezhető. Az agar-agar az állati eredetű zselatinhoz hasonlóan működik, por, pehely vagy lapocska formájában kapható. A gumicukor másik alkotóeleme valamilyen gyümölcslé vagy házi szörp. Ezek helyett használhatunk frissen préselt gyümölcsöt is, ilyenkor pici mézzel vagy bármilyen édesítővel ízesítsük.

Házi gumicukor

gumicukor házilag recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 milliliter gyümölcslé vagy házi szörp
  • 3 gramm agar-agar
  • opcionális méz vagy bármilyen édesítő
Recept idők

Elkészítés:

200 ml gyümölcsléhez vagy szörphöz keverjünk 3 gramm agar-agart, és forraljuk fel. A felforralt folyadékot öntsük bonbonkészítő szilikonformába vagy valamilyen figurás jégkockatartóba.

Használhatunk frissen préselt gyümölcslevet is a gumicukor készítéséhez. Ekkor 1 deciliter gyümölcslében feloldunk 2 gramm zselésítőt, majd hozzáöntjük a többi gyümölcslevet, és belekeverünk 10 dkg mézet vagy bármilyen édesítőt. Alacsony lángon főzzük, amíg a zselésítő teljesen feloldódik. Fontos, hogy nem szabad felforralni.

Formákba adagoljuk, és pár órára hűtőbe tesszük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon