A leghatásosabb immunerősítő ételek az influenzaszezonra - Egyél belőlük mindennap

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ősszel szinte mindenki küzd a megfázással - ki jobban, ki kevésbé, de nagyon sokakat érint a betegség. Ilyenkor általában vagy elkezdünk valamilyen vény nélküli gyógyszereket szedni, vagy várjuk, hogy magától elmúljon, esetleg a teaadag növelésével próbálunk gyógyulást elérni. Pedig vannak más, kevésbé ismert módszerek is.

Megfázás esetén nagyon fontos a folyadékpótlás, ezért bármilyen forró ital jót tesz ilyenkor a szervezetünknek. Természetesen a tea tényleg segíthet a panaszok enyhítésében, de nem mindegy, hogy milyen teát iszunk. A zöld tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst, ezért ez az egyik legjobb megoldás, de gyógynövényes teákat is érdemes fogyasztani.

Tegyünk a teánkba egy kis citromot is, hogy pótolja a C-vitamin hiányunkat, illetve ne cukorral, hanem mézzel igyuk, de figyeljünk arra, hogy a mézet csak akkor tegyük bele, amikor már kicsit kihűlt, különben elvesznek belőle a hatóanyagok. Ezeket a praktikákat már valószínűleg ismertétek is, de most megmutatjuk, melyek még azok a legfontosabb gyógyító ételek, amelyek felturbózzák az immunrendszered.

Gyömbér

A gyömbér az egyik legjobb otthoni orvosság, nemcsak megfázás esetén, hanem a hétköznapokban is segít erősíteni az immunrendszert, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással bír. A gyömbér méregteleníti a szervezetünket, gombaölő hatása van, ezáltal felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Emellett pedig a köhögést is csillapítja, csípősségének köszönhetően megtisztítja a tüdőt a lerakódott nyálkától. Ha pedig ez még nem lenne elég, a felkavarodott gyomrot is megnyugtatja. Vegyünk friss gyömbért, ha tehetjük, és azt reszeljük bele valamilyen ételbe vagy italba. Mi általában meleg italként fogyasztjuk, vizet forralunk, abba beletesszük a lereszelt gyömbért, illetve mellé még citromkarikákat, hagyjuk állni 5-10 percig, majd leszűrve megisszuk. A bevállalósak meg is ehetik a gyömbérdarabokat, csak jót tesznek vele.

Fotó: Shutterstock

Banán

Ha az influenza miatt rossz a gyomrunk, akkor próbáljunk meg egy kis banánt enni. Hányinger vagy hasmenés esetén nagy segítséget nyújthat, ugyanis pótolja a dehidratált szervezet elvesztett káliumát. Ráadásul könnyen emészthető, nem háborgatja a gyomrunkat, pektin tartalma miatt pedig segíti a bélmozgást. Mivel kalóriadús és tápláló élelem, ezért energiával tölt fel minket, és akár a magas láz lehúzásában is segíthet.

Pirítós

Ugyanerre lehet jó megoldás a pirítós is: ha megy a hasunk és semmi nem akar bennünk megmaradni, akkor érdemes lehet megpróbálkozni egy kis pirítóssal vaj nélkül, csökkenti az éhségérzetet, nem bolygatja meg a gyomrunkat, és ha iszunk mellé egy bögre teát, akkor még egy egészen finom vacsora is lehet belőle. De akár kombinálhatjuk is a kellemeset a hasznossal, tegyünk rá banánkarikákat és egy kis mézet, így máris megvan a  gyomorkímélő desszert is. 

Fotó: Shutterstock

Cékla

A céklában nagyon sok vitamin és ásványi anyag található, főként B- és C-vitaminban gazdag, ezek pedig erősítik az immunrendszert és segítik növelni a szervezet ellenálló képességét. Ráadásul tele van antioxidánssal, így méregtelenítőként is tökéletesen funkcionál. A cékla is bővelkedik káliumban, ezért ez is szuperül jön, ha dehidradáltnak érezzük magunkat. Az egyik legjobb kombináció, ha tormás céklasalátát eszünk, de le is turmixolhatjuk a céklát, úgy is tökéletesen megállja a helyét, és még a folyadékpótlásról is gondoskodik. 

Torma

A torma - csípőssége miatt - az egyik legjobb megoldás a légutak tisztítására. Ráadásul gomba-és vírusölő tulajdonsága is van, természetes gyulladáscsökkentőként használják. A torma felgyorsítja az anyagcserét is, kivezeti a felesleges váladékot és a káros anyagokat a szervezetből. Ha van rá módunk, akkor reszeljünk le friss tormát, de, ha nem tudunk hozzájutni, akkor a bolti üveges torma is megteszi. Ha túl erősnek érezzük, vagy nem annyira szeretjük az ízét, vehetünk majonézes tormát is, de a sima torma egy szelet kenyérrel és főtt sonkával a legjobb.

Fotó: Shutterstock

Chili és fokhagyma

Ha már a csípős, gyógyító ételeknél tartunk, akkor nem szabad kihagyni a felsorolásból a chilit és a fokhagymát sem. Csípősségük miatt antibakteriális hatással bírnak, enyhítik az orrdugulást, kitisztítják az orr- és arcüreget. A chilit bármikor és bármilyen formában fogyaszthatjuk, belefőzhetjük pörköltekbe, levesekbe, vagy ha elég merészek vagyunk, akkor felkarikázva is ehetjük a szendvicsünk mellé. Természetesen a fokhagymát is sok étel alapjának lehet használni, de mivel ez nem olyan karakteres, mint a chili, érdemesebb inkább olyat készíteni belőle, ami erőteljesebben fokhagymás: például egy jó fokhagymakrémlevest, ehhez van is egy szuper receptünk, lássuk is!

Fokhagymakrémleves kéksajtos pirítóssal

fokhagyma kremleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 fej A leveshez hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 dekagramm vaj
  • 1 liter alaplé vagy víz
  • 150 mililiter tejföl
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 darab A pirítóshoz baguette
  • 10 dekagramm kéksajt
  • 2 dekagramm vaj a kenéshez
  • 1 ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk vagy az utóbbit zúzzuk.

A vajat felmelegítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megfuttatjuk rajta a fokhagymát is. Felöntjük a vízzel vagy alaplével, sózzuk, készre főzzük.

Amíg fő a leves, a baguette-et szeletekre vágjuk, megkenjük egy kis vajjal, és betoljuk a sütőbe. Amikor megpirult, kivesszük, és még melegen rámorzsoljuk a kéksajtot.

Amikor a leves megfőtt, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha szeretnénk, szórhatunk rá friss petrezselyemzöldet.
Ezt is szeretjük