30 perces gyömbéres körtelekvár házilag: a legfinomabb immunerősítő

körtelekvár2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig kell valami ehhez a finom lekvárhoz, amely húsok mellé is illik, de a sima piskótát is feldobja.

Sokan azért nem főznek lekvárt, mert időigényesnek és macerásnak tartják, pedig olyan gyors receptek is léteznek, mint ez a gyömbéres körtedzsem. Mivel az őszi gyümölcs rengeteg pektint tartalmaz, illetve citromlé is kerül mellé, amely szintén szuper természetes zselésítő, nincs szükség további sűrítőanyag hozzáadására. 

A körte mellé érdemes egy kevés gyömbért keverni, karakteressé és izgalmassá teszi a lekvárt. Ízlés szerint adagold, az alább olvasható mennyiséggel csak enyhén érződik majd az aromája, de ha kedveled az ízét, nyugodtan tehetsz bele többet is. A gyömbér ráadásul az egyik legjobb immunerősítő és gyulladáscsökkentő, influenzaszezonban érdemes gyakran fogyasztani. 

Gyömbéres körtelekvár

körtelekvár

Hozzávalók 5 decihez

  • 1.5 kilogramm körte
  • 1 ek friss gyömbér (reszelt)
  • 60 ml citromlé (frissen facsart)
  • 220 gramm barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

A körtéket pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, vájjuk ki a magházukat. Vágjuk őket egészen pici kockákra. 

Egy lábasba dobjuk bele a körtét, a gyömbért, a frissen facsart cirtomlevet és a cukrot. Forrásig melegítsük, közben folyamatosan kevergessük. Hamar elkezd majd sűrűsödni, elég neki 15-20 perc főzés. Fontos, hogy kevergessük közben, nehogy leégjen. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá cukrot.

Aki egészen krémesre készítené a dzsemet, az botmixerrel lepürésítheti. 

Forrón töltsük 2 kisebb sterilizált befőttesüvegbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük