A lekvárnál krémesebb, a dzsemnél selymesebb: gyömbéres körtevaj

körtevaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak a nyári gyümölcsökből érdemes lekvárt készíteni, a téliekből is legalább olyan finom, fűszeres krémeket főzhetünk.

Se nem lekvár, se nem dzsem: lágyabb, selymesebb és kicsit hígabb ez a körtevaj, amit kenyérre kenve, de süteménybe töltve is fogyaszthatunk. Az almalekvártól eltérően a körtés verzió nem fahéjjal, hanem karakteresebb fűszerekkel van ízesítve: gyömbér, kardamom, ánizs és szerecsendió a párja.

Se pektin, se más sűrítő- vagy adalékanyag nem kerül bele, a sűrűségét a főzési idő határozza meg. Természetesen minél több ideig főzzük, annál sűrűbb lesz az eredmény, de fontos, hogy folyamatosan kevergessük, nehogy lekapjon. Ha esetleg van slow cookerünk otthon, azzal még könnyebb dolgunk lesz, még csak kevergetni sem kell, csak otthagyni benne mindent pár órára. 

Gyömbéres körtevaj

körtevaj2

Hozzávalók 15 decihez

  • 2 kilogramm körte
  • 1 darab csillagánizs
  • 2 evőkanál friss gyömbér (szeletelt)
  • 2 bögre víz
  • 1 bögre citromlé
  • 2 bögre cukor
  • 0.5 teáskanál kardamom
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

Daraboljuk össze a körtét (nem kell se megpucolni, se kiszedni a magházát, le lesz majd szűrve), majd tegyük egy lábasba a gyömbérrel, ánizzsal, vízzel és citromlével együtt. Alacsony lángon, lefedve 25-40 percig főzzük, amíg a körte teljesen puha nem lesz. Vegyük le a tűzről.

A puha körtét passzírozzuk át egy szitán - a levével együtt -, vegyük ki belőle az ánizst, gyömbért, magokat és a héjat. A lepasszírozott körtét tegyük egy nagy, vastag aljú lábasba, majd szórjuk bele a cukrot. A körte édességétől függően édesítsük, 1 bögre körtepüréhez kb. 1/3 vagy 1/2 bögre cukor szükséges. Keverjük alaposan össze.

Adjuk hozzá az őrölt fűszereket és a citromhéjat is. Közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik, ez 45 percet, de 2 órát is igénybe vehet.

A kész körtelevajat sterilizált üvegekbe töltve, nedves dunsztolással tartósítsuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük