
Isteni, illatos gyömbéres keksz: kívül roppanós, belül ragacsos

A gyömbér mindent picit csípőssé, pikánssá tesz, de nem csak sós ételekbe, süteményekbe is szuperül illik, feldobja, illatossá teszi a tésztáját.
Egyszerre ropogós és lágy, ragacsos és morzsálódós ez a gyömbéres keksz, nagyon különleges lesz a textúrák játékától. A süti főszereplője a gyömbér, nem kell vele spórolni, de más melegítő fűszerek is gazdagítják a tésztát. Mennyei illatok lengik majd be a lakást, miközben sül a keksz, már ezért is megéri elkészíteni.
A gyömbér mellett a vaj és a barna cukor a domináns szereplők, ezeknek, illetve a szódabikarbónának hála alakul ki a keksz egyszerre puha és roppanós állaga. Ahhoz, hogy a szódabikarbóna aktiválódjon, szükség van valamilyen savas közegre, ezért méz kerül még a tésztába.
Hogy még finomabb legyen, a tésztából formázott golyókat hempergesd cukorba, mielőtt a sütőbe tolod, úgy még különlegesebb lesz a végeredmény.
Gyömbéres-vajas keksz

Hozzávalók 30 darabhoz
- 300 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk gyömbér (őrölt)
- 1 tk fahéj
- 0.5 tk szegfűszeg
- 200 g barna cukor
- 170 g vaj
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 60 ml méz
- 1 tk vaníliakivonat
- cukor (a forgatáshoz)
Elkészítés:
A puha vajat, a sót és a barna cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, az olvasztott mézet és a vaníliát.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket. Keverjük egybe a száraz és a nedves hozzávalókat, míg egynemű nem lesz a massza. Fedjük le a tésztát, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy tányérra szórjunk kristálycukrot. Formázzunk a masszából diónyi golyókat, majd forgassuk meg őket a cukorban.
Tegyük a golyókat az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet, majd a tenyerünkkel lapítsuk ki őket. Toljuk őket a sütőbe 8-10 percre.
Hagyjuk pár percig hűlni a rácson, ahogy hűlnek, megszilárdulnak.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!