
Reggeli hajdinapalacsintából, tojással és sajttal: ez a galettes bretonnes

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Sajt, sonka és lágyra sült tojás egy mogyoróízű, különleges palacsintába töltve.
A galette jelent omlós pitetésztát is, amit különböző sós vagy édes töltelékekkel raknak meg és hanyagul behajtogatnak, itt azonban egészen másról van szó.
Ez a palacsinta egy breton különlegesség. Az egyik érdekesség benne az, hogy a tésztája nagyrészt vagy teljes egészében hajdinalisztből készül, a másik, hogy sós töltelékekkel rakják meg, tipikusan sajttal, sonkával és tojással.
Házilag sem nehéz elkészíteni, attól sem kell megijedni, hogy hajdinaliszt kell hozzá - én kávédarálón őröltem meg egy keveset ehhez a recepthez. Ha gluténérzékenyeknek készíted, kimaradhat a fehér búzaliszt a tésztából - most csak a könnyebb kezelhetőség miatt tettem hozzá belőle.
Sós, töltött hajdinapalacsinta

Hozzávalók 6 darabhoz
A palacsintához:
- 150 gramm hajdinaliszt
- 100 gramm finomliszt
- 1 csapott teáskanál só
- 1 darab tojás
- 3 deciliter tej
- 3 deciliter víz
- vaj (sütéshez)
A töltelékhez:
- tojás
- sonkaszeletek
- reszelt sajt
Elkészítés:
A liszteket keverjük el a sóval, adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vizet, keverjük simára. Egy tapadásmentes serpenyőt melegítsünk fel, tegyünk bele kevés vajat, majd öntsünk hozzá egy kis pohárnyi (szűk 1 deci) tésztát és egyenletesen terítsük szét a serpenyő alján.
Amikor alul megsült és felül is megszilárdult, szórjuk meg sajttal, terítsünk rá egy szelet sonkát, üssünk bele egy tojást, majd a négy oldaláról hajtogassuk be. Addig süssük, míg a tojás el nem éri a kedvelt állagot.
Fotók: Ács Bori