Reggeli hajdinapalacsintából, tojással és sajttal: ez a galettes bretonnes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Sajt, sonka és lágyra sült tojás egy mogyoróízű, különleges palacsintába töltve.
A galette jelent omlós pitetésztát is, amit különböző sós vagy édes töltelékekkel raknak meg és hanyagul behajtogatnak, itt azonban egészen másról van szó.
Ez a palacsinta egy breton különlegesség. Az egyik érdekesség benne az, hogy a tésztája nagyrészt vagy teljes egészében hajdinalisztből készül, a másik, hogy sós töltelékekkel rakják meg, tipikusan sajttal, sonkával és tojással.
Házilag sem nehéz elkészíteni, attól sem kell megijedni, hogy hajdinaliszt kell hozzá - én kávédarálón őröltem meg egy keveset ehhez a recepthez. Ha gluténérzékenyeknek készíted, kimaradhat a fehér búzaliszt a tésztából - most csak a könnyebb kezelhetőség miatt tettem hozzá belőle.
Sós, töltött hajdinapalacsinta
Hozzávalók 6 darabhoz
A palacsintához:
- 150 gramm hajdinaliszt
- 100 gramm finomliszt
- 1 csapott teáskanál só
- 1 darab tojás
- 3 deciliter tej
- 3 deciliter víz
- vaj (sütéshez)
A töltelékhez:
- tojás
- sonkaszeletek
- reszelt sajt
Elkészítés:
A liszteket keverjük el a sóval, adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vizet, keverjük simára. Egy tapadásmentes serpenyőt melegítsünk fel, tegyünk bele kevés vajat, majd öntsünk hozzá egy kis pohárnyi (szűk 1 deci) tésztát és egyenletesen terítsük szét a serpenyő alján.
Amikor alul megsült és felül is megszilárdult, szórjuk meg sajttal, terítsünk rá egy szelet sonkát, üssünk bele egy tojást, majd a négy oldaláról hajtogassuk be. Addig süssük, míg a tojás el nem éri a kedvelt állagot.
Fotók: Ács Bori