Pihe-puha házi hamburgerzsemle: nem bonyolult otthon elkészíteni
A házi hamburgerzsemle kicsit édeskés, levegős, és sokkal jobb a bolti, előrecsomagolt, tartósítószerekkel készülő buciknál.
A hamburger töretlen népszerűségnek örvend, a külön erre az ételre specializálódott éttermek mellett is rengeteg helyen szerepel az étlapon a buciba pakolt húspogácsa. A gyorséttermek kínálatában pedig alap ez a fogás, de aki odafigyel az étkezésére, nem biztos, hogy jól jár, ha innen választja ki a napi menüjét. Pedig a hamburger egyáltalán nem egészségtelen, ha jó minőségű alapanyagokat választasz.
Amikor megkóstolod, a friss buci mellett a legfontosabb, hogy ne száraz cipőtalpba, hanem szaftos, puha húsba harapj bele. Az, hogy kicsit véresen vagy teljesen átsütve szereted, ízlés kérdése, a házit a saját szájízedre szabhatod. Az autentikus húspogácsába semmi más nem kell a húson kívül, de ha mégis szeretnéd ízesíteni, akkor borssal és félkilónként egy gerezd zúzott fokhagymával megteheted.
Ha biztosra szeretnél menni a szaftosságot illetően, akkor a marhahús mellé keverj 3:1 arányban vesefaggyút is. Ne sózd meg a húst, csak közvetlenül formázás után és sütés előtt, különben kiszárad. A hús pedig legyen minimum 20 százalékos zsírtartalmú, és lehetőség szerint frissen daráld vagy daráltasd le.
Ha pedig vega vonalon mozogsz, akkor csicseriborsóból tökéletes húspogácsát készíthetsz.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A húsból, ízlés szerint, a fűszerekkel és a vesefaggyúval formázzunk pogácsákat, majd hagyjuk 1 órát pihenni. Egy serpenyőt forrósítsunk fel, és a pogácsák mindkét oldalát süssük 2-2 percig.
Tegyük az elősütött pogácsákat 5 percre az előmelegített sütőbe. Ha teljesen átsütöttet szeretnénk, akkor 10 percig süssük a húst.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu