Hamis fánk porcukorral megszórva: szerény finomság a nagyi régi receptjei közül

hfcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyszerű édes finomság a régi időkből, csupán néhány hozzávalóra lesz szükségünk a hamis fánkok legyártásához.

Mamám megfakult receptes füzetében érdekes feljegyzésre leltem. Csak a hozzávalók és az elkészítés volt lejegyezve a lapokra, annyi megjegyzés volt mellé biggyesztve, „olcsó édes finomság”. Ahogy elkezdtem olvasni a recept menetét, felelevenedtek bennem a régi emlékek. Ritkán készítette el a mamám a szerény finomságot, akkor is a saját kedvéért, mert így kicsit visszarepült a múltba, egy kis időre újra gyereknek érezte magát. Miközben a mamám szinte a semmiből keverte, majd sütötte a finomságot, mindig elmesélte, hogy az anyukája sütötte neki régen ezt a hamis fánkot vagy palacsintát, ami massza állapotában a nagyon sűrű palacsintához hasonlít - kész formájában lapos fánkra emlékezteti az embert.

Az elkészítése nagyon egyszerű, csak összekeverjük az alapanyagokat, majd bő olajban kisütjük. A sütésnél vigyázzunk, ne nagyon mozgassuk a tésztát. Az ízesítését ízlésünknek megfelelően alakítsuk ki, majd még melegen kínáljuk porcukorral meghintve, ha pedig szeretnénk lekvár is kerülhet a filléres finomság mellé.

Hamis fánk

hfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab tojás
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint liszt
  • olaj a ütéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat tálba ütjük és ízlésünk szerint édesítjük, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztákat kanál vagy merőkanál segítségével, kisebb adagokban, bő olajban aranybarnára sütjük, még melegen porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon