![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hamis fánk porcukorral megszórva: szerény finomság a nagyi régi receptjei közül
![hfcover](https://kep.index.hu/1/0/3426/34265/342658/34265817_2623751_a41bf7b60dd9cb31b335fa722afd4ba5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyszerű édes finomság a régi időkből, csupán néhány hozzávalóra lesz szükségünk a hamis fánkok legyártásához.
Mamám megfakult receptes füzetében érdekes feljegyzésre leltem. Csak a hozzávalók és az elkészítés volt lejegyezve a lapokra, annyi megjegyzés volt mellé biggyesztve, „olcsó édes finomság”. Ahogy elkezdtem olvasni a recept menetét, felelevenedtek bennem a régi emlékek. Ritkán készítette el a mamám a szerény finomságot, akkor is a saját kedvéért, mert így kicsit visszarepült a múltba, egy kis időre újra gyereknek érezte magát. Miközben a mamám szinte a semmiből keverte, majd sütötte a finomságot, mindig elmesélte, hogy az anyukája sütötte neki régen ezt a hamis fánkot vagy palacsintát, ami massza állapotában a nagyon sűrű palacsintához hasonlít - kész formájában lapos fánkra emlékezteti az embert.
Az elkészítése nagyon egyszerű, csak összekeverjük az alapanyagokat, majd bő olajban kisütjük. A sütésnél vigyázzunk, ne nagyon mozgassuk a tésztát. Az ízesítését ízlésünknek megfelelően alakítsuk ki, majd még melegen kínáljuk porcukorral meghintve, ha pedig szeretnénk lekvár is kerülhet a filléres finomság mellé.
Hamis fánk
![hfct](https://kep.index.hu/1/0/3426/34265/342658/34265853_d5cea4470b59340cc72fc991b471e1dc_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab tojás
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint liszt
- olaj a ütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat tálba ütjük és ízlésünk szerint édesítjük, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztákat kanál vagy merőkanál segítségével, kisebb adagokban, bő olajban aranybarnára sütjük, még melegen porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!