Légies piskóta édes krémmel: a mexikóiak kedvenc desszertjét érdemes megkóstolni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A háromtejes sütemény a latin-amerikaiak kedvence, elképesztően finom, édességrajongóknak kötelező megkóstolniuk.
A különleges elnevezés - „háromtejes piskóta” - nem véletlen, mivel háromféle tejtermék teszi ellenállhatatlanná a süteményt: tej, sűrített tej és tejszín. A desszert zamatát egy szabadon választott alapanyaggal még izgalmasabbá teheted, bármelyiket is válaszd, mennyei végeredménynek örülhetsz.
Mitől lesz még finomabb?
A legegyszerűbb, ha fahéjjal meghinted, de kakaót is használhatsz, a piskótát pedig vaníliakivonattal, rummal, reszelt citromhéjjal, narancsvirágvízzel és tetszőleges likőrrel varázsolhatod különlegesebbé. Ha szeretnéd, mandulapehellyel is megszórhatod a krémes tetőt.
Háromtejes piskóta
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab tojás
- 1 csipet só
- 200 g cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 200 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 ml tej
- 600 ml sűrített tej
- 300 ml tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- fahéj ízlés szerint
- olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét 1 csipet sóval verjük kemény habbá, miközben a cukor felét folyamatosan adagoljuk hozzá.
A cukor másik felét a tojássárgájával és a vaníliakivonattal keverjük fehéredésig.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport, majd a tojássárgájával forgassuk egybe, és a tejet is keverjük hozzá. Ezután fokozatosan forgassuk a a tojásfehérjét a masszához.
A tortaformát enyhén kenjük ki olajjal, majd a masszát simítsuk bele, és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig (40-50 perc).
A sűrített tejet és a tejszínt keverjük egybe.
A piskótát szurkáljuk meg, majd öntsük rá a tejes keverék felét, várjuk meg, míg a tészta megszívja magát (körülbelül 5 perc).
A maradék keveréket a porcukorral verjük csúcsos habbá, kenjük a piskóta tetejére, a fahéjjal hintsük meg.
Fotó: Getty Images